Álszentség

Data:

A keresztyén hitet fenyegetô egyik nagy veszély a képmutatás. A Megváltó maga is súlyos harcot folytatott ezzel a bûnnel, amely egy ugyan a sok közül, de könnyen összekapcsolódik más vétkekkel. Ezzel magyarázható a terméketlen fügefa megátkozása a Márk 11,12-21-ben. Jézus Krisztus nem egy növény felett mond ítéletet, hanem prófétai példázattal él. A terméketlen fügefa a célját vesztett ószövetségi választott népet jelképezi. Ha nem terem gyümölcsöt, pusztulásra van ítélve. Az újszövetségi választott népet ugyanúgy fenyegeti ez a veszély. Ezért szokták vádolni nagyon sokszor az egyházat álszentséggel. Egy valamit hírdetnek a gyülekezetekben, ugyanakkor sokféle gyengeség és eltévelyedés hitelteleníti a tanításokat.

Igaz az, hogy az egyház tele van megtért bûnösökkel és a megtérés nem tesz mindenkit azonnal bûntelenné, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki képmutató lenne az egyházban. Inkább arra kell vigyáznunk, hogy ne próbáljunk többet mutatni, mint amit egyszerre vagy lépésrôl lépésre képesek vagyunk elérni! Fôleg pedig ne ítélkezzünk! Nem az ítélkezés a mi dolgunk, hanem az, hogy gyümölcsöket teremjünk az Isten dicsôségére.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Anyák napja után

Mi maradt meg bennünk Anyák napját követôen? Beleestünk-e abba a csapdába, amely minden ünnepet megkísért, hogy letudjuk annak a tartalmát?

Mikor fogjon fegyvert egy krisztusi ember?

Legfôképpen pedig azért lesz szükség fegyverre, hogy elhangozzanak az Úr következô szavai: “Tedd vissza helyére kardodat, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el!” (Máté 26,52)

Papa Francisc a cerut să-l întâlnească pe Putin la Moscova, dar n-a primit un răspuns

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera că a solicitat să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să pună capăt războiului din Ucraina, dar că încă nu a primit niciun răspuns, transmite EFE.