Aparatură modernă la Biblioteca Universității din Oradea

Data:

Biblioteca Universității din Oradea traversează, probabil, cea mai fastă perioadă din istoria ei.

Dacă anul trecut au fost făcute importante achiziții și donații de carte, anul 2022 a adus în Bibliotecă dotări ultramoderne: cititoare pentru e-books, un scaner performant și un sterilizator de cărți, a transmis, joi, biroul de presă al Universității.

Volume decontaminate

Sterilizatorul este acum, în pandemie, mai important ca niciodată. Cu ajutorul razelor ultraviolete și al unor curenți de aer, aparatul elimină 99.9% din: virușii, bacteriile, paraziții, acarienii, ciupercile, mucegaiurile și praful care există între paginile cărților.

„Putem decontamina șase cărți pe minut, atât cât durează procedura de sterilizare. Jetul de aer elimină particulele fine, răsfoind documentele și permițând astfel razelor ultraviolete să pătrundă în interiorul fiecărei cărți sau document”, a explicat Emilia Pop, șefa biroului Comunicarea Colecțiilor al Bibliotecii Universității din Oradea.

Prin decontaminatorul care valorează peste 23.000 de lei vor trece, în perioada următoare, cărțile returnate de cititori și cele provenite din donații.

„Pentru că, în ciuda pandemiei, dorim să încurajăm lectura, ne vom asigura că cititorii noștri primesc cărțile solicitate în cele mai bune condiții sanitare. Nu este de neglijat nici faptul că bibliotecarii noștri și colegii care înregistrează cărți provenite din donații intră în contact cu volume sterile. Și, nu în ultimul rând, este vorba de sănătatea cărții în sine, aceste proceduri sporindu-i semnificativ durata de utilizare”, a precizat Pop.

Cât de curând, colecția de carte veche și rară a Bibliotecii Universității din Oradea va fi supusă și ea aceluiași tratament de însănătoșire.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Spectacol pentru elevii orădeni susținut de Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a prezentat marţi, la Colegiul naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, un spectacol în premieră, dedicat elevilor, în cadrul proiectului pilot în România "Teatru contemporan în săli de clasă", a informat marţi, într-un comunicat, teatrul orădean.

Opt percheziţii la persoane care sunt bănuite de furtul unui seif cu bani 

Conform sursei citate, în urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe telefoane mobile, înscrisuri (bonuri de casă cu sume cheltuite), 15.900 de euro, 60.200 de lei, documentele autoturismului folosit, 2 staţii de emisie-recepţie şi obiecte vestimentare.

Şase asistente medicale din Bihor, Satu Mare și Sălaj, premiate la Oradea cu premiul ”Dr. Mozes Carol”

Iniţiatorul acestui premiu, Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a precizat că alegerea temei nu a fost deloc dificilă, fiind recompensaţi "cei mai buni dintre cei buni", pentru implicarea lor profesională şi sufletească în traversarea crizei sanitare.