Biblioteca Universității din Oradea traversează, probabil, cea mai fastă perioadă din istoria ei.
Dacă anul trecut au fost făcute importante achiziții și donații de carte, anul 2022 a adus în Bibliotecă dotări ultramoderne: cititoare pentru e-books, un scaner performant și un sterilizator de cărți, a transmis, joi, biroul de presă al Universității.
Volume decontaminate
Sterilizatorul este acum, în pandemie, mai important ca niciodată. Cu ajutorul razelor ultraviolete și al unor curenți de aer, aparatul elimină 99.9% din: virușii, bacteriile, paraziții, acarienii, ciupercile, mucegaiurile și praful care există între paginile cărților.
„Putem decontamina șase cărți pe minut, atât cât durează procedura de sterilizare. Jetul de aer elimină particulele fine, răsfoind documentele și permițând astfel razelor ultraviolete să pătrundă în interiorul fiecărei cărți sau document”, a explicat Emilia Pop, șefa biroului Comunicarea Colecțiilor al Bibliotecii Universității din Oradea.
Prin decontaminatorul care valorează peste 23.000 de lei vor trece, în perioada următoare, cărțile returnate de cititori și cele provenite din donații.
„Pentru că, în ciuda pandemiei, dorim să încurajăm lectura, ne vom asigura că cititorii noștri primesc cărțile solicitate în cele mai bune condiții sanitare. Nu este de neglijat nici faptul că bibliotecarii noștri și colegii care înregistrează cărți provenite din donații intră în contact cu volume sterile. Și, nu în ultimul rând, este vorba de sănătatea cărții în sine, aceste proceduri sporindu-i semnificativ durata de utilizare”, a precizat Pop.
Cât de curând, colecția de carte veche și rară a Bibliotecii Universității din Oradea va fi supusă și ea aceluiași tratament de însănătoșire.