De astăzi, certificatul verde are valabilitate limitată în UE. După 9 luni, este nevoie de doza booster pentru a călători în Uniune

Data:

De astăzi, se aplică reguli noi, la nivelul Uniunii Europene, în privinţa Certificatului Verde. Valabilitatea acestuia se reduce la 9 luni pentru călătorii. După 270 de zile, este nevoie de doza booster, dacă vrem să mergem în vacanţă în Europa sau cu orice alt scop. Trebuie să ne adaptăm şi noi regulilor Uniunii Europene, însă în interiorul ţării se aplică deocamdată normele pe care le-am avut şi până acum.

De astăzi intră în vigoare regula potrivit căreia certificatul verde este valabil 9 luni în absența dozei booster pentru călătoriile în interiorul blocului comunitar.

Unele dintre țările Uniunii cer, la intrare, prezentarea unui certificat Covid care să conțină și doza a treia fie un test Covid cu rezultat negativ. Unele țări impun o carantină de 3 sau 5 zile.

Sunt tot mai multe țări care pun în aplicare regula certificatului verde stabilită de Comisia Europeană.

Austria aplică această regulă încă din luna decembrie, dar sunt și țări care consideră că certificatul Covid trebuie să aibă o valabilitate mult mai mică, de exemplu în Grecia, documentul este valabil cu două doze doar 7 luni, iar în Belgia doar 6 luni.

Pentru intrarea în  România din Uniunea Europeană momentan nu se schimbă regulile, este permisă în continuare intratea cu certificat verde cu două doze. Țara noastră urmează să implementeze specificațiile indicate de Comisia Europeană, potrivit șefului DSU Raed Arafat.În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național.După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021 , România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Asthmathon by OncoGen 2022 și-a desemnat câștigătorii

Desfășurat sub forma unui maraton creativ care s-a întins pe durata a 30 de ore, Asthmathon și-a propus să valorifice potențialul creativ al tinerilor, în scopul identificării de soluții ingenioase, care să îmbunătățească prin diverse mijloace calitatea vieții pacientului alergic/astmatic

Ministerul Sănătății invită românii la doza a patra de vaccin

Ministerul Sănătății a anunțat că doza a patra de vaccin anti-COVID poate fi solicitată începând de luni de persoanele vaccinate cu trei doze de vaccin de tip ARN mesager, fiind recomandată în special celor cu vârsta peste 60 de ani.

Şase asistente medicale din Bihor, Satu Mare și Sălaj, premiate la Oradea cu premiul ”Dr. Mozes Carol”

Iniţiatorul acestui premiu, Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a precizat că alegerea temei nu a fost deloc dificilă, fiind recompensaţi "cei mai buni dintre cei buni", pentru implicarea lor profesională şi sufletească în traversarea crizei sanitare.