Maramureșeanul din administrația prezidențială ucraineană: Romania poate sta uitându-se cum arde casa vecinului, sau poate interveni și ajuta

Data:

Alexandru Ivan Greceniuc este președintele Congresului Mondial al Organizațiilor Ucrainene de Tineret. Etnic ucrainean, născut în Maramureș, el a fost numit luna trecută membru al Radei de tineret din cadrul Biroului Președintelui Ucrainei.

Invitat la emisiunea TRANSILVANIA VORBEȘTE, care poate fi urmărită astăzi de la ora 20.00 pe website-ul nostru www.stiriletransilvaniei.ro, precum și pe paginile de Facebook și Youtube, Alex a spus că România poate fi un bun vecin pentru Ucraina și poate interveni și ajuta în multiple moduri, acum când este cea mai mare nevoie pentru solidaritate, sau poate sta pe margine, uitându-se cum ”arde casa vecinului”.

”România poate sta uitându-se peste gard cum arde casa vecinului, sau poate interveni și ajuta Ucraina, acum când este cea mai mare nevoie”, a spus Alex Greceniuc pentru Știrile Transilvaniei.

Maramureșeanul este convins că Rusia nu va muta decisiv, spunând că Putin ar avea doar de pierdut din asta.

”Dacă Putin ar fi vrut să atace Ucraina, ar făcut-o deja. Toate acțiunile agresive ale Rusiei s-au petrecut prin acțiuni fulgerătoare, care au luat pe toată lumea prin surprindere. Așa a fost in Osetia, așa a fost și în Crimeea. Acum, acest avantaj al surprizei nu mai există. Ucraina este mult mai pregătită decât atunci când i-a fost smulsă Crimeea. Europa este în alertă, iar Statele Unite au răspuns ferm la o eventuală agresiune, susținând că măsurile de agresiune vor primi o ripostă economică foarte dură. ”

Alex Greceniuc îndeamnă pe toți cei care urmăresc desfășurarea evenimentelor din Ucraina să judece lucrurile cu celeritate, să nu cadă în capcanele fake-news de care, din păcate, e plin și spațiul virtual românesc. El spune că războiul hibrid este cel care caracterizează această perioadă, iar informațiile din spațiul virtual trebuie bine verificate.

Întrebat despre modul cum poate România să ajute Ucraina, Alex Greceniuc a spus că deja România ajută Ucraina. Iar domeniul cybersecurității este unul în care ajutorul românesc este foarte valoros. Mai mult, România a transmis ferm că este, alături de aliații din NATO, pregătită pentru toate posibilele consecințe ale unui atac rusesc în Ucraina. România poate primi refugiați și poate ajuta cu experiența sa în domeniul spitalelor de campanie.

Maramureșeanul din administrația prezidențială de la Kiev mai susține că ucrainienii sunt mai mult decât pregătiți pentru o agresiune rusă și că situația de acum opt ani, din Crimeea, nu se va repeta.

”Pentru cei mai mulți ucraineni situația de acum nu este nici nouă și nici surprinzătoare. Oamenii sunt pregătiți pentru orice eventualitate. De opt ani de zile trăiesc zilnic cu pericolul unei invazii totale, după ce Rusia a intrat forțat în Crimeea”.

Totuși, susține Alex Greceniuc, speranța este că nu se va întâmpla nimic de genul acesta, iar Putin nu va porni un război.

ÎNTREAGA EMISIUNE POATE FI URMĂRITĂ LIVE, ASTĂZI DE LA ORA 20.00, PE SITE-UL NOSTRU, PRECUM ȘI PE CONTURILE NOASTRE DE SOCIALIZARE.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

O noapte de poveste în Baia Mare, Noaptea Menestrelilor

În weekendul 8-9 iulie 2022, la Teatru de Vară din Baia Mare, va avea loc Noaptea Menestrelilor, un eveniment de tradiție pentru municipiul nostru, apreciat de tot mai mulți iubitori ai muzicii folk. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Musica Rivulina, în parteneriat cu Asociația Azuria și Muzeul Județean de Etnografie și Arta Populara Maramureș.

Festivitatea absolvenților Facultății de Litere din Baia Mare

Cea de-a 32-a generaţie de studenţi a Facultății de Litere din Baia Mare și-a încheiat ieri periplul. În cinstea lor, s-a organizat un curs festiv, precedat de un marș prin oraș al tinerilor absolvenți. Evenimentul, găzduit în sala de sport a Centrului Universitar Nord, a reunit sute de persoane, fiind prima manifestare organizată fără restricții de la debutul pandemiei.

Proiect inedit în Baia Mare: Studenții au vizitat elevii din peste 40 de licee

În luna mai, Asociația Liga Studenților ‘’Pintea Viteazul’’ Baia Mare, prin intermediul proiectului Nord Universitar, a vizitat peste 40 de licee din județul Maramureș și din județele învecinate, precum Satu Mare și Bistrița-Năsăud.