NOIMA expune la Lisabona; Expoziția s o b r e V I V E R, deschisă până în martie

Data:

Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona găzduiește, în perioada 10 februarie – 22 martie 2022, expoziţia colectivă s o b r e V I V E R (trad. Asupra Viețuirii), curatoriată de pictorul Andrei Rosetti. Expoziția conține lucrări de pictură, desen, fotografie, obiect, performance, video ale grupului de artiști români contemporani NOIMA. Fondat în 2003, grupul este format din Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Sorin Scurtulescu și Andrei Rosetti. 

Vernisajul va avea loc în data de 10 februarie, ora 18:30, în prezența artistului Cosmin Frunteş. Izolarea artiștilor din toate domeniile artei în prima jumătate a anului 2020, perioada celor mai severe restricții din timpul pandemiei de Covid-19 a fost în unele cazuri și un prilej al unor noi și inevitabile introspecții, al găsirii unor noi modalități de exprimare. Artiștii au fost printre cei mai afectați de imposibilitatea de a-și prezenta lucrările publicului în perioada restricțiilor din ultimii doi ani iar ca revanșă, ICR Lisabona propune acum o retrospectivă a pandemiei din perspectiva grupului NOIMA.

Titlul expoziției sugerează fractura pe care pandemia a provocat-o în viața artiștilor și nu numai, cei dintâi orientându-se spre limbajul land-art și spre documentul video, trimis în expoziții la distanță, căci întâlnirile au fost restrânse, în locuri izolate, fără public. Timpul a fost însă folosit și pentru prelucrarea și arhivarea unor date adunate pe parcursul celor aproape 20 de ani de existență a grupului NOIMA, un atelier colectiv înființat de tineri artiști care au studiat pictura cu maestrul Constantin Flondor.

Expoziția va avea vernisajul în data de 10 februarie, ora 18:30, în prezența artistului Cosmin Frunteș, și va fi deschisă până în 22 martie.

Grupul NOIMA este întemeiat în 2003 în zona de vest a României. Fondatorii grupării au studiat pictura în Timișoara, la finele anilor ’90, în ateliere coordonate de pictorul Constantin Flondor. Primele dialoguri se nasc în facultate, în Galleria28, la Timișoara, și Cafeneaua Literara Joy’s din Arad. Gruparea devine un context necesar spre a evita izolarea (culturală), un cadru favorabil căutării unor direcții de conținut, un amplificator al unor voci, altfel solitare. NOIMA înseamnă întâi de toate un atelier colectiv de pictură, deschis adesea altor medii de exprimare – video, fotografie, instalație sau performance. Debutul NOIMA a fost legat de o revenire a picturii de plein air, iar multe dintre acțiunile grupării din ultimii ani se sprijină pe experiența observării realității înconjurătoare, ceea ce, în contextul realității pandemice, a devenit un atuu neașteptat.

În timp, începând din 2007, expozițiile NOIMA însumează preocupări de atelier ale membrilor grupării, sau ale unor colegi invitați din România, sau activi în grupări și platforme internaționale de artă contemporană cu care grupul colaborează. 

Cu sprijinul ICR este publicat în 2011 volumul „Adnotări – lecții de pictură”, proiect editorial realizat de Constantin Flondor și gruparea NOIMA. 

Din 2014, NOIMA realizează acțiuni colective, sesiuni de pictură și desen performativ în contexte și locuri diferite, în căutarea de convenții provizorii ale unei gramatici colective cu fațete multiple. Mai multe informații despre grup pot fi găsite pe pagina https://noima.ro/.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

În weekend a avut loc Festivalului corurilor de copii și tineret „Timotei Popovici”

Evenimentul a avut loc la Palatul Cultural și a debutat cu o triplă lansare de carte: primul volum intitulat „Episcopii Caransebeșului și muzica”, sub condeiul domnului prof. univ. dr. Dumitru Jompan și sub tiparul Editurii Episcopiei Caransebeșului, „Cercetări și studii: etno-muzicologie, bizantinologie și etnologie”, nr. 5/2022, sub condeiul prof. univ. dr. habil.

24 de lucrări ale artistului Aurel Sârbu, vernisate în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

Expoziția reunește lucrări reprezentative pentru activitatea de peste 30 de ani a pictorului, a căror tematică a fost inspirată de poezia și filosofia lui Lucian Blaga, precum și de lumea satului românesc. 

Zeci de elevi și studenți participă la prima ediție a Asthmathon by OncoGen căutând soluții pentru a schimba calitatea vieții pacientului alergic/astmatic

Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, Asociația OncoGen și partenerii organizează, în zilele de 14 – 15 mai a.c., la sediul OncoGen Timișoara, un eveniment inedit: prima ediție Asthmathon, sub egida Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

Stejarul plantat de Regele Ferdinand în data de 1 mai 1923, va fi înlocuit cu unul plantat de Majestatea Sa Margareta

Stejarul plantat de Regele Ferdinand în data de 1 mai 1923 la intrarea în fosta Comenduire a Garnizoanei din Piaţa Libertăţii din Timişoara, dar care s-a uscat în ultimii ani, va fi donat Facultăţii de Artă din Timişoara, în locul lui urmând să fie sădit un alt stejar, săptămâna viitoare, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.