Românii și maghiarii care vor să învețe limba celeilalte comunități, sprijiniți financiar de Primăria Sfântu Gheorghe

Data:

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca intenţionează să demareze în acest an un program multianual pentru tineret de învăţare a limbilor română şi maghiară, care va fi subvenţionat din bugetul local.

Primarul Antal Árpád a declarat că, în prima fază, pentru acest program va fi alocat un buget de 100.000 de lei, care va putea fi suplimentat dacă vor exista solicitări, transmite Agerpres.

„În primă fază vor fi 100.000 de lei şi în funcţie de necesităţi, aşa cum am procedat şi la programul ‘Dăm valoare rablei tale’, limita maximă ar fi undeva la 1 milion de lei dacă vor fi mii de oameni care doresc să înveţe română, respectiv maghiară. Deci, dacă e ceva la care nu o să mă uit niciodată la bani şi o să finanţez e faptul ca maghiarii să înveţe româna şi românii să înveţe maghiară. Deci, eu cred că e cel mai important lucru pentru această comunitate. Mie întotdeauna îmi e dor de acele vremuri şi, cred că ăsta ar fi un viitor frumos pentru oraş, atunci când un român şi un maghiar se întâlneau, atunci românul îl saluta în maghiară şi maghiarul îl saluta în română. Ăsta cred că este nivelul de a trăi împreună în respect şi de a proiecta un viitor împreună în acest oraş”, a declarat Antal Árpád, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit proiectului de hotărâre ce urmează să fie supus aprobării Consiliului Local, programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani care au domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe, sunt angajaţi sau studenţi în municipiu şi urmăreşte, printre altele, „conectarea la profilul multicultural al municipiului, dezvoltarea nivelului de pregătire profesională a tinerilor, înlesnirea accesului la serviciile educaţionale şi valorificarea caracterului bilingv al regiunii”.

Practic, prin acest program autorităţile locale şi-au propus să acorde un sprijin financiar de 700 de lei fiecărui cursant, diferenţa de preţ urmând să fie suportată din fonduri proprii de către participanţi.

Cursurile vor fi compuse dintr-un modul de 120 de ore şi vor fi organizate în două sesiuni, respectiv aprilie-iulie şi septembrie-decembrie, pentru 2-3 grupe a câte maximum 14 persoane/sesiune.

„Prin acest program se urmăreşte asigurarea oportunităţii de dezvoltare pe plan profesional pentru tinerii din municipiul Sfântu Gheorghe, în vederea înlesnirii accesului pe piaţa forţei de muncă şi încurajarea acestor persoane să participe activ la viaţa societăţii”, se arată în proiectul postat în dezbatere publică pe pagina de internet a Primăriei până pe data de 11 februarie 2022.

Autorităţile locale au menţionat că programul s-a conturat în urma unei consultări avute anul trecut cu tinerii din municipiu, care a relevat faptul că foarte mulţi nu cunosc limba celeilalte comunităţi şi au dificultăţi de comunicare şi integrare pe piaţa muncii.

„Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri să folosească limbile română şi maghiară în viaţa de zi cu zi, deoarece sistemul şcolar le oferă elevilor maghiari o perspectivă mai mult literară asupra limbii române şi mai puţin asupra limbajului cotidian, iar elevii români nici măcar nu pot învăţa limba maghiară. Cred că ambele cazuri ar putea face mai facilă găsirea unui loc de muncă, atât pentru tinerii maghiari în orice alt oraş din ţară, dar şi pentru tinerii români să găsească un loc de muncă într-un municipiu precum Sfântu Gheorghe, unde populaţia este majoritar maghiară”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Potrivit acesteia, din discuţiile avute cu preşedinţii consiliilor elevilor din liceele din municipiu a reieşit că tinerii sunt deschişi să comunice şi să desfăşoare activităţi comune cu cei de altă etnie, dar se lovesc de bariera lingvistică.

Nu este prima inițiativă de acest fel susținută de edilul Antal Árpád, în bugetul din 202 incluzând suma de un milion de lei, pentru o mie de „burse”, cursanților care au dovedit că au avansat cel puțin o treaptă în limba celeilalte comunități.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Primarul din Barcani, județul Covasna, premiază cu 100 de lei persoanele care prezintă probe cu cetățeni care aruncă iresponsabil gunoiul

Primarul comunei Barcani, din județul Covasna, Nicolae Pastor, a anunțat că persoanele care îi arată dovezi clare, fotografii sau videoclipuri, cu persoane care aruncă gunoaie în comună va primi, din salariul său, 100 de lei, informează Covasna Media. Amenda pentru aruncarea necorespunzătoare a deșeurilor este între 1.000 și 2.500 de lei.

Prelevare de organe la SJU din Sfântu Gheorghe

Medicii prelevează, sâmbătă dimineaţă, organele tânărului de 17 ani care va fi donator pentru fetiţa de 5 ani internată la Institutul Fundeni cu Boala Wilson. Operaţia de prelevare are loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe. Inima va fi transplantată la Târgu Mureş, iar rinichii la Cluj.

Peste 90 de voluntari noi în Asociația de Tineret „Ecou”

Asociația „Ecou” din Sfântu Gheorghe are 93 de voluntari noi în urma recrutărilor derulate la mijlocul lunii aprilie. Astfel, organizația redevine o forță și o voce importantă a tinerilor din oraș.

Fundaţia Comunitară Covasna reia programul de excursii şcolare „Mai mult decât un loc pe hartă”

Fundaţia Comunitară Covasna (HKA) relansează săptămâna aceasta programul „Mai mult decât un loc pe hartă”, prin care finanţează excursii şcolare ce au ca scop socializarea elevilor şi cunoaşterea judeţului şi care a fost întrerupt în urmă cu doi ani din cauza pandemiei.