Concurs de patinaj viteză pe pista naturală la Miercurea Ciuc

Data:

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a participat, sâmbătă, la un concurs de patinaj viteză la Miercurea-Ciuc, primul care se organizează pe pista de gheaţă naturală după 15 ani, şi a declarat că este cel mai frumos proiect al său de când este ministru.

“Bine aţi venit la locul unde oamenii sunt fericiţi. Pot să spun că este cel mai frumos proiect al meu de când sunt ministru al Sportului. Sincer, incredibil cum s-au activat toţi oamenii iubitori ai acestui sport din toată ţara şi local. Din nimic, acest sport, care astăzi, din păcate, nu are nici federaţie, în câteva zile s-au strâns mai mult de o sută de copii şi încă nu au venit cluburi de la Cluj, de la Sibiu. Uitaţi cât înseamnă pasiunea, cât înseamnă faptul că, dacă dai posibilitate, dai infrastructură, oferi posibilitatea de a face competiţii, antrenamente şi ai un pic de implicare, câţi copii se mişcă. Cred că este un exemplu clar: dacă avem infrastructură, dacă avem dedicaţie, implicare, atunci cu siguranţă vor veni şi rezultatele. Suntem foarte fericiţi că vedem atâtea feţe bucuroase şi lumea vine şi ne felicită. (…) Este puterea sportului”, a declarat Eduard Novak.

Ministrul a mărturisit şi că participarea la acest concurs reprezintă o terapie personală, fiind pentru prima dată când pune patinele de patinaj viteză în picioare, după accidentul din 1996, care a pus capăt carierei sale sportive în acest domeniu. Eduard Novak a purtat la Miercurea Ciuc echipamentul lotului naţional pentru Jocurile Olimpice de la Nagano, la care nu a putut participa din cauza accidentului suferit.

“Nu neg faptul că foarte mulţi ani la rând nici nu am putut să mă apropii de pista de patinaj viteză, am avut tot timpul această suferinţă, durere în inimă, faptul că am pierdut 15 ani de muncă şi sport şi posibilitatea de a fi participant la Jocurile Olimpice, însă, cumva, acum mi-a venit ideea asta de a trece peste problema de acum 30 ani şi, desigur, când vezi atâţi copii fericiţi şi antrenori fericiţi te vindecă. Şi asta pot să spun că este o terapie personală. Şi pentru cinstea patinajului am îmbrăcat acest costum din 1996, care era echipamentul meu de lot naţional pentru Jocurile Olimpice de la Nagano. Aşa că mă simt foarte bine în el şi în competiţie o să port acel costum cu care am concurat ultima oară şi am câştigat ultimul titlu de campion naţional aici, pe această pistă”, a mai spus ministrul Sportului.

El a arătat că se fac demersuri pentru reînfiinţarea Federaţiei de Patinaj şi şi-a exprimat speranţa că, în baza Strategiei Naţionale pentru Sport, municipiul Miercurea Ciuc va deveni un centru olimpic de iarnă, urmând ca pista de patinaj viteză să fie acoperită.

Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a punctat faptul că sportul poate renaşte din pasiune şi dăruire.

“Sportul, într-adevăr, trăieşte din pasiune şi dăruire şi renaşte din dăruire şi pasiune. Este un exemplu foarte bun, aici, la Miercurea Ciuc, unde a fost şi este patria sportului pe gheaţă, că se poate face performanţă în continuare şi se poate reclădi această tradiţie a sporturilor pe gheaţă, inclusiv a patinajului viteză şi a short-trackului. Îi felicit şi pe cei care au lucrat zilele trecute pentru a face gheaţă aici, pe pista de patinaj viteză. Sportul poate renaşte din dăruire şi pasiune”, a spus Tanczos Barna.

La rândul său, preşedintele Sport Club Miercurea Ciuc, Hodos Laszlo, organizatorul concursului, a vorbit despre acest proiect, care părea de nerealizat în urmă cu câteva zile, şi şi-a exprimat speranţa că anul viitor vor fi organizate mai multe competiţii pe pista de patinaj viteză.

Competiţia de la Miercurea Ciuc a reunit peste o sută de sportivi de la cluburi din ţară, fiind organizată şi o probă Master.

Eduard Novak deţine multiple recorduri naţionale în acest sport, dar cariera sa a fost oprită în 1996, în urma unui accident rutier, când a rămas fără laba piciorului drept.

Ulterior, actualul ministru al Sportului s-a reorientat către ciclism, unde a devenit multiplu campion paralimpic şi a câştigat prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice, dar şi prima medalie de aur, în ediţia din 2012, de la Londra.

Credit foto: Sportfotopress/Facebook Eduard Novak

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Miercurea-Ciuc organizează, în premieră, un Hackathon social

Primăria Miercurea-Ciuc organizează, în premieră, un Hackathon social, un concurs de idei pentru ca strada Petőfi, artera pietonală a oraşului, să redevină centrul vieţii comunitare a urbei.