La Opera din Timişoara, facturile pentru utilități s-au triplat

Data:

Facturile pentru electricitate și gaze naturale aproape trag cortina în instituţiile de spectacole din toată ţara. Managerii fac calcule peste calcule pentru a afla dacă mai rămân bani și pentru producții noi după ce achită sumele uriaşe pentru utilități. Teatrul Naţional din Bucureşti, de exemplu, are de plătit de 10 ori mai mult pentru gaze faţă de anul trecut. La Opera din Timişoara, facturile pentru utilități s-au triplat.

Gazele naturale consumate în luna decembrie de Teatrul Național din București costă pe factură 996 de mii de lei. Pentru electricitate, o primă factură a fost de 391 de mii de lei. După contestație însă, a fost redusă la jumătate.

Costurile cu utilitățile sunt și mai mari și afectează grav funcționarea celui mai mare teatru din țară.

Teatrul Național, ca și alte instituții de spectacole, pierde bani și pentru că nu poate vinde bilete la capacitatea maximă a sălilor din cauza crizei COVID.

Cu tot cu plafonare, față de anul trecut, Teatrul Național București ar trebui să plătească de două ori mai mult pentru electricitate și gaze.

Și în Timișoara, Teatrul Național și Opera Națională Română au primit înștiințări că prețul pe care îl vor plăti în luna ianuarie este de 3 ori mai mare.

Într-una din sălile teatrului, angajații au pornit aerul condiționat ca să nu înghețe spectatorii și actorii.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, anunță că, din februarie, toate instituţiile vor beneficia de plafonare.

Ministerul Culturii alocă 148 de milioane de lei pentru a ajuta și teatrele independente, care au avut pierderi uriașe în pandemie.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Universitatea Politehnica Timișoara a inaugurat primul laborator 5G Nokia

În cadrul parteneriatului strategic dintre Nokia și UPT, început acum mai bine de 30 de ani, prioritățile au fost permanent sprijinirea învățământului și cercetării avansate în domeniul tehnic și o mai bună integrare între mediul academic și mediul de afaceri.

128 de case tradiționale, reabilitate cu 9 milioane de euro, bani de la PNRR

128 de case tradiționale din toată România urmează să fie reabilitate prin PNRR, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro