Maghiarii din Transilvania îndemnaţi la asumarea identităţii şi la participarea la vot

Data:

Katalin Szili, însărcinat al premierului ungar Viktor Orbán, s-a aflat miercuri la Cluj-Napoca şi în cadrul unei conferinţe de presă i-a îndemnat pe maghiarii din Transilvania să îşi asume identitatea la recensământul din România şi să participe la vot cu ocazia alegerilor parlamentare din Ungaria, scrie MTI.

Oficialul ungar a spus că cele două evenimente importante ale anului 2022 sunt recensământul din România şi alegerile parlamentare din Ungaria.

Katalin Szili a atras atenţia că în faza de autorecenzare, formularul poate fi completat şi de către maghiarii care nu locuiesc în România, dar care au plecat de mai puţin de un an sau se gândesc să se întoarcă acasă.

“Fiecare maghiar contează”, a repetat politicianul ungar sloganul pe care UDMR îl are cu privire la recensământ.

În legătură cu alegerile parlamentare din Ungaria, Katalin Szili a spus că pe bazele politicii naţionale ale ultimilor 12 ani se poate construi şi în viitor, putând fi făcute “mici ajustări”. Potrivit acesteia, nu este permis ca drepturile maghiarilor de peste graniţele Ungariei să fie restrânse, astfel că nu trebuie dat crezare celor care doresc să separe dreptul de vot de cetăţenie.

“Jos mâinile de pe dreptul de vot al cetăţenilor maghiari de peste graniţe! (…) Nu vom renunţa la politicile naţionale ale ultimilor 12 ani. Cerem ca maghiarii din Transilvania să sprijine aceste politici naţionale”, a spus însărcinatul premierului ungar.

Katalin Szili a menţionat, totodată, că cetăţenii maghiari de peste graniţele Ungariei se mai pot înregistra pentru votul prin corespondenţă până la data de 9 martie.

Întrebat despre dezbaterea cu privire la identitatea secuiască, Szili a spus că în opinia sa, odată cu includerea, pe formular, a subcategoriei “secui” la identitatea maghiară, problema a fost rezolvată. A mai adăugat, însă, şi faptul că sprijinirea unor principii diferite nu face decât să ofere mai multe oportunităţi de dezbinare a comunităţii maghiare din Transilvania.

Katalin Szili a relatat că, în cursul vizitei sale la Cluj-Napoca, s-a întâlnit cu episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, Béla Kató, respectiv cu episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, István Kovács. A vizitat, totodată, biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, aflată în curs de renovare, şi a discutat şi cu Anna Horváth, vicepreşedintele executiv al UDMR.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar relansează procesul de fuziune

Procesul trebuie reluat deoarece în decembrie anul trecut Curtea de Apel Bucureşti a respins înregistrarea Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), formată prin fuziunea celor două partide.

László Tőkés: Este timpul să redefinim punctele de program ale maghiarilor din Transilvania

Dintre punctele de program ale maghiarilor transilvăneni, care trebuie redefinite, a menţionat politica de subvenţii, susţinerea obiectivelor politice ale maghiarilor de peste graniţe şi a învăţământului superior în limba maghiară.