Tarifele de roaming şi de apeluri internaţionale între Republica Moldova şi România vor scădea

Data:

În 11 februarie, în cadrul şedinţei comune a Guvernului României şi al Republicii Moldova, a fost semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state. Acordul a fost încheiat pe o perioadă iniţială de 5 ani. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a Republicii Moldova (ANRCETI) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au acordat asistenţă tehnică la negocierea şi redactarea acestui acord în beneficiul utilizatorilor de comunicaţii electronice din celor două state.

„Semnarea acestui acord este o încununare a eforturilor continue ale autorităţilor ambelor state din ultimii ani. Ne bucurăm că ne-am atins acest deziderat şi că utilizatorii de servicii de comunicaţii electronice din cele două state vor putea comunica la tarife cât mai apropiate de cele naţionale”, a declarat Vlad Ştefan STOICA, preşedintele ANCOM, cu ocazia semnării Acordului.
„Utilizatorii din ambele state au mare nevoie să poată comunica între ei, peste frontieră, fără grija facturilor mari. Implementarea acestui acord ne va permite să luăm măsurile necesare pentru ca cetăţenii să simtă efectele directe ale acestuia”, a declarat Andrei MUNTEAN, vice-director ANRCETI.

Acordul urmăreşte să creeze cadrul de colaborare între partea română şi partea moldoveană în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional: voce, SMS şi date, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state.

Astfel, în sfera de reglementare a Acordului intră traficul de comunicaţii mobile realizat de utilizatorii operatorilor din Republica Moldova, aflaţi în roaming în reţelele operatorilor din România, precum şi cel realizat de utilizatorii operatorilor din România, aflaţi în roaming în reţelele operatorilor din Republica Moldova.

Totodată, Acordul conţine şi prevederi cu privire la apelurile internaţionale către Republica Moldova efectuate de la numerotaţie telefonică românească, respectiv apelurile internaţionale către România, efectuate de la numerotaţie telefonică moldoveană.

Acordul intră în vigoare imediat după schimbul de note privind finalizarea procedurilor naţionale necesare, iar ANRCETI şi ANCOM vor sprijini punerea în aplicare a prevederilor acestuia.

Fiecare parte se va asigura, în conformitate cu legislaţia naţională, că operatorii de reţele din propria jurisdicţie negociază cu bună-credinţă cu orice solicitant condiţiile tehnice şi comerciale de furnizare a următoarelor servicii:
– de interconectare în vederea terminării în propria reţea a apelurilor şi SMS-urilor provenite de la numere din statul celeilalte părţi, precum şi, dacă este cazul,
– de tranzit internaţional de apeluri şi SMS-uri provenite de la numere din statul celeilalte părţi către reţele din propriul stat.

Părţile vor încuraja reducerea sustenabilă a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a Acordului.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.

Un tânăr de 17 ani a încercat să se sinucidă cu arma de vânătoare a tatălui său

Din primele informații, polițiștii au stabilit faptul că un tânăr de 17 ani, din Rodna, în timp ce se afla la domiciliu, ar fi încercat să se sinucidă folosind arma de vanatoare deținută legal la locuință de către tatăl său.

Atenţionare de călătorie emisă de MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Regatul Suediei că autorităţile locale au anunţat reintroducerea perioadei de efectuare a controalelor la frontiera internă de stat până la 11 noiembrie 2022.