Nicoleta Șerban, NUTRIDAVA: Sănătatea se învață și ar trebui să fie cea mai importantă preocupare pentru orice om

Data:

Cine este Nicoleta Șerban?

Sunt om, mamă și soție și imi place să impart dragoste în rândul oamenilor, dragoste față de natură și valorile unice ale locului unde m-am născut și m-am format: vechiul tărâm al dacilor din munții Orăștiei.

Atât în viața personală, cât și în viața profesională, sunt un om pasional. Pun pasiune în tot ceea ce fac, și am mers pe principiul: ”Fă ceea ce îți place și nu vei munci în viața ta”,  însă vă mărturisesc că acest lucru l-am simțit, l-am descoperit în mine doar în 2014 când am început, oficial, relația mea cu nutriția. Așadar, acum fac și mă străduiesc să fac toate lucrurile care îmi aduc satisfacție la nivel sufletesc.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru nutriție?

Pasiunea mea pentru nutritie a început, putin câte putin, încă din copilărie, când alături de bunica mea (din partea tatălui) când mă învăța că dulciurile cu zahăr nu sunt sănătoase și că un măr în fiecare zi aduce corpului sănătate. În adolescență am început să citesc mai mult despre nutriție, nu pentru că aveam probleme cu greutatea, ci pentru că imi doream să fiu cât mai fit.

După terminarea liceului, pentru că atunci nu exista această ramură în cadrul Facultății de Medicină, am urmat și absolvit cursurile Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Specialitatea Chimie Alimentară din cadrul Universității  Politehnice Timișoara și programul de master „Controlul și avizarea produselor naturale procesate” din cadrul aceleiași facultăți.

Apoi am urmat și absolvit Facultatea de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, din Timișoara, pentru ca să pot profesa această meserie de nutriționist-dietetician licențiat, cu multă pasiune. În paralel ocup si un post în cadrul departamentului Nutrition din cadrul unei importante companii multinaționale din industria alimentară. Mă implic în numeroase evenimente educaționale și proiecte științifice, fiind președintele Asociației Sănătate`n Bucate.

Ce alte activități mai ai pe lângă consultațiile față în față la Clinica Nutridava?

Pun mare accent pe educație nutriținală în școli și gădinițe. Am colaborări cu grădinițele, scolile, atât cele gimnaziale cât și cu licee, pe partea de educație nutrițională la clasă, avem ateliere de lucru și organizez zile în care vin la schimb de experiență în cabinet. De asemenea, am colaborări cu grădinițele și pe partea de întocmire și avizare meniu alimentar. Nu în ultimul rând organizez tabere de nutriție cu copiii și susțin ateliere de lucru în locurile de joacă.

Unde te găsim?

Eu îmi țin consultațiile la Clinica Nutridava din Deva, pe strada Mihai Eminescu, Bl. I 3, vis-a-vis de Poliția Județeană.

Nutridava s-a născut din pasiunea mea. Am creat Nutridava din dorința de a-mi transmite cunoștințele sub diferite forme, îmi este drag să am grijă de oamenii sănătoși și bolnavi cu terapie nutrițională, să îi învăț să aibă încredere în instinctul înnăscut al corpului, pentru a se hrăni într-un mod care nu implică o contorizare plictisitoare a caloriilor sau restricționarea tuturor alimentelor preferate. Când ajungeti la Nutridava gasiti pe lângă servicii de dietoterapie, nutriție și servicii de masaj si electrostimulare.

Nutridava este și pe Facebook, instagram și online, pe site-ul www.nutridava.ro

Consideri că sănătatea se învață?

Da, cu siguranță! Și ar trebui să fie prima și cea mai importantă preocupare pentru orice om.

Când este momentul să facem o vizită la dietetician / nutriţionist?

Sunt oameni care ajung la dietetician pentru că sunt obligați de o anumită patologie/boală să facă schimbari în stilul de viață, diabet, boli cardiovasculare, cancer, etc. Sunt oameni care ajung la dietetician pe că vor să arate mai bine, vor sa slăbească.

Unii ajung , chiar dacă nu au nici o problemă, doar pentru a primii informații corecte, pt că vor să iși îmbunătațească stilul de viață. În aceasta categorie intră și adulții însă și adolescenții , atât baieții cât și fetele care țin mult la aspectul fizic și conștientizează faptul că nutriția este calea spre spre o viață sănătoasă și echilibrată.

Consider că vizita este necesară atunci când simțim din tot sufletul că avem nevoie de o schimbare, când avem curajul să acceptăm că avem nevoie ca și viața noastră să fie mai bună, când avem curajul să cerem îndrumare.

De ce oamenii ar trebui să te aleagă pe tine și nu pe alții?

La început, cineva mi-a spus: ”oamenii tăi vor fi oamenii tăi!”

De aceea cred că ne alegem reciproc. Fac din pasiune ceea ce fac și asta se transmite.

Eu sunt dieteticianul, nutriționist care este alături de oameni la startul procesului în care ei înțeleg întrebarea „eu de ce mănânc?” și fac diferența de cealaltă întrebare „eu ce să mănânc?”.

Îi ajut pe omeni să se înţeleagă mai bine şi să se vadă, se asculte pe ei înșiși. Mulți dintre noi nici nu ne auzim, ce să mai zic de ascultat. Vreau sa perceapă corect acest proces fără să se îndepărteze și mai mult de ei însişi. Este sustenabil, pentru mine, să mă plătească 2, 3, 5,7 ani să le dau infomații de cantitate și fel de mâncare, însă nu aceasta este calea.

Avem capacitatea de a învăta si de a găsi rețeta vieții noastre pentru o sănătate fizică, mintală și emotională. Eu îmi doresc ca omul după perioada petrecută împreună să se descurce singur, să fie pregătit să ia decizii singur, să știe singur ce și cum să facă, toate acestea în armonie cu el însuși.

Împărtășiți o experiență frumoasă pe care ați avut-o cu pacienții și care v-a rămas la suflet

Fiecare experientă este unică pentru că relatia noastră este unică. Particularitățiile omului din fața mea, dă unicitatea relației. Așa cum el învață de la mine și eu am de învățat de la el, iar experiența cu el mă ajută să fiu și mai bine cu alți oameni. Ies tot timpul mai bogată de la o consultație față de cum am intrat.

Vă povestesc despre o fetiță, are 10 ani și mi-a dăruit această emoție și de la ea îmi hrănesc ambiția de fiecare dată când o văd.

Pe langă programele nutriționale pentru adulți, Nutridava oferă programe personalizate de nutriție și pentru copii între 5-18 ani. În aceste programe, activitatea fizică este obligatorie, excepție fac cazurile personalizate. Împreuna cu părinții și copilul alegem ce ii este mai potrivit când vine vorba de mișcare. În cazul Dariei (10 ani), ne-am înțeles ca v-a sării coarda și am stabilit un număr de sărituri în fiecare zi.

După cele 6 luni petrecute împreună, Daria a ajuns la greutatea normală pentru vârsta ei, însă am aflat ca ea făcea mult mai multe sărituri de coardă, atat de multe încât o data i s-a facut o mică bășicuță pe talpă, la fel ca și băşicile dureroase cauzate de încălţăminte. Săriturile de coardă în plus le făcea pentru că așa a hotărât ea, le făcea că iși dorea, fără sa fie forțată.

Aveți și o experiență mai puțin plăcută?

Experiențele mai puțin plăcute te fac să te dezvolți, să înveți, să te maturizezi. Nimeni nu poate evolua într-un mediu plat, în care sentimentele și evenimentele sunt constante.  Nu pot să spun că au fost neplăcute, însă au fost experiențe din care am învățat.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Proiect pentru autobuze electrice pe ruta Hunedoara – Teliuc

Primăria municipiului Hunedoara, în parteneriat cu Primăria comunei Teliucu Inferior, va depune la Ministerul Dezvoltării un proiect în valoare de 2,3 milioane de euro pentru achiziţionarea de autobuze electrice, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.