Cîmpeanu: Evaluările și-au pierdut foarte mult din relevanță

Data:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că evaluările din ultima perioadă nu mai reflectă realitatea cunoștințelor elevilor, iar dacă se păstrează acest trend nu facem decât să avem un procent fals de 100% elevi de top.

„Evaluările și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă anul trecut 53% din elevi au avut peste media de 8,50 – am cules date la finalul primului semestru și nu mai sunt 53% elevi de top – sunt 60%. În ritmul ăsta unde o să ajungem? Dacă se păstrează acest trend înseamnă că într-un an sau doi o să avem 100% elevi cu note maxime și atât”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă celelalte probleme din educație (clase prea mari. materie stufoasă, profesori plictisiți etc) nu ar trebui rezolvate, ministrul Educației a afirmat: „Clasele prea mari au început să fie rezolvate, ba chiar au creat nemulţumiri mari şi foarte mari, din cauza limitării numărului de elevi din clasă. Supraîncărcarea programelor este un element extrem de important. Trebuie schimbat ceva pe acest palier. Schimbarea se cheamă planuri cadru noi, începând cu anul 2023, pentru liceu, ocazie cu care vor trebui revizuite şi planurile cadru pentru gimnaziu, care au avut şansa să demonstreze într-un ciclu ce progres au reuşit să genereze. Şi din păcate nu au reuşit să genereze un progres. Schimbările au fost mai degrabă de formă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Eu nu cred că e necesar pentru toţi copiii – geometria vectorială”
Ministrul a afirmat că materiile școlare ar trebui adaptate pentru a fi cu adevărat eficiente: „am reuşit să fac câte ceva în viaţă şi fără geometrie vectorială”.

„Rezistenţa la schimbare. Nici măcar nu pot fi acuzaţi profesorii care predau o anumită disciplină că îşi iubesc atât de tare disciplina aceea încât nu au vrut să renunţe la nimic, nici din numărul de ore, nici din materia predată. Am ajuns să facem geometrie vectorială pentru toţi copiii. Eu nu cred că e necesar pentru toţi copiii geometria vectorială, de exemplu. Nu cred!

Se pot supăra pe mine colegii de matematică, profesorii de matematică. Eu sunt totuşi absolvent de matematică – fizică, treapta I, treapta a II-a la Sfântul Sava şi m-am descurcat fără geometrie vectorială. Adică am reuşit să fac câte ceva în viaţă şi fără geometrie vectorială. S-ar putea să mai existe şi alţi tineri care să reuşească să facă câte ceva în viaţă, mult sau puţin, fără geometrie vectorială”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit News.ro.

Ministrul își face „mea culpa” și spune că vinovați pentru actuala situație din educație sunt miniștri Educației care s-au perindat pe la Minister de-a lungul timpului.

„Cine să fie? Cei ca mine, care am fost miniştri şi în 2014 şi în 2015 şi n-am avut curajul şi tăria ca să nu se supere prea mută lume pe noi”, a declarat Cîmpeanu.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.

Un tânăr de 17 ani a încercat să se sinucidă cu arma de vânătoare a tatălui său

Din primele informații, polițiștii au stabilit faptul că un tânăr de 17 ani, din Rodna, în timp ce se afla la domiciliu, ar fi încercat să se sinucidă folosind arma de vanatoare deținută legal la locuință de către tatăl său.

Atenţionare de călătorie emisă de MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Regatul Suediei că autorităţile locale au anunţat reintroducerea perioadei de efectuare a controalelor la frontiera internă de stat până la 11 noiembrie 2022.