Muzeul Naţional de Artă Timişoara lansează un proiect inedit: „MNArT Open View”

Data:

Sub numele de “MNArT Open View”, Muzeul Naţional de Artă Timişoara lansează un proiect inedit care, printr-o serie de expoziţii deschise, se apropie de public.

Primul eveniment din seria de expoziţii care se vor desfăşura în acest an va fi vernisat sâmbătă şi este dedicat celor doi mari artişti români ai secolului XX, Paul Neagu şi Constantin Brâncuşi.

“Galeria Mercy”, fereastra Muzeului de pe strada cu acelaşi nume, va fi transformată într-un mic spaţiu expoziţional care va găzdui pe parcursul anului unele dintre cele mai frumoase opere ale marilor artişti ai lumii, astfel că în 11 luni vor fi expuse 11 lucrări de artă, a transmis, vineri, MNArT, printr-un comunicat remis AGERPRES.

Primul eveniment din seria de expoziţii care se vor desfăşura în acest an este dedicat celor doi mari artişti români ai secolului XX, Paul Neagu şi Constantin Brâncuşi, prilej cu care Muzeul aduce în atenţia publicului lucrarea “Metamorphosis” realizată de Paul Neagu în anul 1972, din colecţia privată a lui Paul-Filip Ciucur. Alegerea este dedicată sărbătoririi Zilei Constantin Brâncuşi, marcată în 19 februarie la nivel naţional, din anul 2016.

“Opera bidimensională realizată în tehnică mixtă este structurată ca un dialog conceptual cu opera brâncuşiană Tors 1922. Sculptura lui Brâncuşi, prezentă în lucrarea lui Neagu sub forma unei fotografii de documentare, susţinute de o notaţie cu tuş negru în partea superioară a imaginii, ‘Brâncuşi’s Jeune homme torse – 1922 metamorphosis by Paul Neagu’, este analizată şi descompusă în celule grafice tridimensionale de către Neagu. Desenul de cercetare, specific stilisticii şi gândirii lui Paul Neagu din acea perioadă, constituie o mostră a legăturii indisolubile, anacronice şi energetice dintre cei doi mari artişti români, recunoscuţi pentru rolul cultural evolutiv, inovator, vizionar”, subliniază Andreea Foanene, curatoare şi artistă, din partea Muzeului Naţional de Artă Timişoara.

Lucrarea va fi expusă publicului în perioada 19 februarie – 20 martie, când va fi instalată o altă operă de artă de excepţie. Operele prezentate fac parte din colecţiile unor persoane private, care au decis să se alăture iniţiativei, întregul proiect fiind rezultatul strategiei MNArT de a strânge legăturile dintre instituţia culturală şi colecţionarii de artă plastică.

Sursă: AGERPRES

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Miroslav Ilić concertează în week-end la Buziaș

Festivalul „Zilele veveriţelor” revine la Buziaș, cu muzică bună și cu mult aşteptatul concursul gastronomic „Cele mai bune sarmale din Banat”.

Rectorul UPT: Dacă vrem să îl angajăm pe Bill Gates, nu putem pentru că nu ne permite legislația

Universitățile din România se confruntă cu cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare. La Universitatea Politehnica Timișoara vorbim despre o scădere de zece procente în ultimii ani pentru că din sistem au ieșit foarte mulți profesori

Muzeul Național de Artă Timișoara a participat la prima întâlnire a mediatorilor Micro-Folie la nivel european de la Bruxelles

Reprezentanții echipei MNArT au participat săptămâna trecută la evenimentul „Recontre du reseau Micro-Folie” organizat de „La Villete” la Bruxelles, în parteneriat cu centrul multicultural „La Maison des Cultures et de la Cohésion Sociale de Molenbeek”

Sfidare sau neștiință? Festival LGBTQ la Timișoara în paralel cu o sărbătoare creștină

Este cât se poate de adevărat faptul că Timișoara este un oraș multicultural și multietnic, dar în același timp și o urbe ai cărei locuitori știu să facă diferența între toleranță și promovare.