fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORStatuia ecvestră a Sfântului Ladislau a fost finalizată și va fi amplasată...

Statuia ecvestră a Sfântului Ladislau a fost finalizată și va fi amplasată în Cetatea Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

O statuie ecvestră a Sfântului Ladislau va fi amplasată în curtea Cetăţii Oradea, statuia fiind edificată la iniţiativa Episcopiei Romano-Catolice, cu suma de circa 260.000 de euro, dar soclul va fi realizat de Primăria Oradea, ansamblul intrând în patrimoniul public al municipiului.

„Oradea este un oraş multicultural, un model al dialogului, un model de convieţuire şi de toleranţă etnică şi ne dorim ca acest model să fie urmat în continuare, dezvoltând mereu această colaborare între cetăţenii oraşului. Oradea va rămâne un oraş prietenos şi va fi ancorat în spiritul european, care este expresia dialogului şi a unei succesiuni de personalităţi precum regele Ladislau şi ulterior regele Ferdinand, oameni importanţi care au lăsat ceva în urma lor istoriei oraşului”, a declarat vineri, în conferinţă de presă, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, alături de episcopul romano-catolic Böcskei László.

Potrivit episcopului, statuia ecvestră este deja turnată în bronz, va avea o înălţime de 5,3 metri şi urmează transportul părţilor componente în Oradea pentru montarea ansamblului. Soclul pe care se va aşeza statuia va fi construit de către primăria locală. Momentan, se finalizează şi toate avizele necesare.

Proiectul a fost realizat de artistul plastic Deak Arpad, turnarea în bronz având loc în atelierul Artcast din localitatea Zimandu Nou, prin grija sculptorului Ovidiu Petroman.

Primarul Florin Birta a menţionat faptul că Cetatea Oradea a fost un important centru istoric pentru creştinismul european, în special pentru Biserica Romano-Catolică, dar şi în prezent, oraşul fiind singurul din ţară care are patru episcopii (ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică şi reformată).

Episcopul a declarat că ideea realizării unei statui a Sfântului Ladislau (1046-1095) i s-a conturat în anul 2017, când s-au sărbătorit 825 de ani de la canonizarea regelui Ladislau, cel care a pus bazele viitoarei episcopii catolice de Oradea, care a contribuit foarte mult la evoluţia societăţii orădene, şi nu numai, pe toate planurile.

„A avut un rol important în promovarea ştiinţelor, a artelor, a culturii şi spiritualităţii, dar şi a dreptului, în general, a dreptului civil. Oradea a ajuns pe harta mare a Europei. Puţine sunt oraşele din România care au mormintele mai multor regi. Iar prin Meridianul Zero, mai bine de 200 de ani, Oradea a fost în centrul atenţiei”, a spus episcopul romano-catolic Böcskei László.

Mai mult, a precizat episcopul, prin amplasarea statuii în Cetate, un spaţiu consacrat prin prezenţa fizică a fostului rege, nu se face nimic nou, deoarece în cetate a mai fost amplasată o statuie a regelui în anul 1365 şi apoi în 1395, cu ocazia bicentenarului canonizării regelui, prima statuie ecvestră, aproximativ în acelaşi loc.

Susţinerea financiară pentru realizarea statuii ecvestre a venit din partea a numeroşi orădeni, prin donaţii, sub forma unor bilete – „cărămizi pentru statuie”, cu ajutorul Fundaţiilor Bethlem Gabor şi Varadinum. 

Articole recente

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

În Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

Pünkösd után

Minden megváltozik az elsô Pünkösd után. Különleges lehetôségek birtokosaivá válnak, akik a Szentlélek kiáradása alá kerülnek. Sajnos, az Egyház népe nem mindig él az alkalommal.

Un pacient a căzut de la etajul trei al Spitalului Municipal Sibiu

Bărbatul era internat la Neurochirurgie

Mai multe articole de același fel