Vasile Dîncu participă la Conferinţa de securitate de la Munchen

Data:

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, va participa, în perioada 18-20 februarie, la Conferinţa de securitate de la Munchen, unde se va discuta despre contextul creat prin dislocarea masivă de trupe ale Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al MApN transmis, vineri, oficialii vor aborda şi teme referitoare la importanţa securităţii nucleare, reducerea riscurilor în acest domeniu şi transparenţa în planul dezarmării şi neproliferării, pentru stabilitate şi securitate la nivel global şi regional.

“Schimbările climatice, ameninţările de tip hibrid sunt alte subiecte relevante care vor fi abordate în cadrul panelurilor”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Dîncu va participa la un prânz de lucru găzduit de reprezentanţi ai think tank-ului american Atlantic Council, temele principale de discuţie fiind situaţia de securitate şi mobilitatea militară.

Lideri din întreaga lume se reunesc în acest weekend în Germania pentru Conferinţa de securitate de la Munchen, eveniment care va fi dominat de criza ucraineană, pe fondul temerilor Occidentului privind o invazie militară rusă în Ucraina, notează vineri Reuters şi DPA.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vicepreşedintele american Kamala Harris şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se vor afla printre demnitarii care vor lua parte la evenimentul ce începe vineri şi este supranumit ‘Davos pentru apărare’. Conferinţa este găzduită, în mod tradiţional, de luxosul hotel Bayerischer Hof din Munchen.

La conferinţă nu va fi prezentă nicio delegaţie rusă, a precizat Kremlinul săptămâna trecută, prima absenţă a ruşilor în ultimii ani, ceea ce indică gradul de degradare a relaţiilor dintre Occident şi Moscova.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat că evenimentul din capitala bavareză îşi ”pierde obiectivitatea şi caracterul incluziv”.

”Rusia are un interes limitat în a dialoga şi în a avea o conversaţie deschisă despre securitate în Europa. Conferinţa este un prilej pentru Occidentul politic de a arăta unitate în faţa Rusiei şi, mai general, în faţa regimurilor autoritare”, a explicat Daniela Schwarzer, expertă în cadrul Centrului Belfer al Harvard Kennedy School.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Reprezentanți ai autorităților publice și ai furnizorilor privați de soluții pentru administrația publică sunt așteptați la conferința Smart Communities

Evenimentul face parte din seria Dezbaterilor Smart City (14 ediții organizate până acum), inițiate și moderate de Marius Bostan antreprenor, expert în dezvoltare locală, fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.

Un tânăr de 17 ani a încercat să se sinucidă cu arma de vânătoare a tatălui său

Din primele informații, polițiștii au stabilit faptul că un tânăr de 17 ani, din Rodna, în timp ce se afla la domiciliu, ar fi încercat să se sinucidă folosind arma de vanatoare deținută legal la locuință de către tatăl său.