Rețea de trafic de migranți, destructurată de către polițiștii din cadrul DIICOT și BCCO Alba

Data:

Un grup infracțional specializat în traficul de migranți, a fost destructurat cu succes de către polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu  procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.

Membrii rețelei ajutau migranții, să treacă granița pe la punctul de frontieră Nădlac, spre Austria, Germania sau Italia.

Din noiembrie 2016 și până în prezent, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu  procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, au documentat, în cadrul unui dosar penal, activitatea infracțională a unei rețele infracționale transfrontaliere, specializată în traficul de migranți, pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.

Modul de operare al rețelei infracționale ar fi constat în recrutarea, adăpostirea, transferarea și transportarea ilegală a migranților solicitanți de azil sau aflați ilegal pe teritoriul României spre frontiera româno-maghiară. Ulterior, ar fi fost transportați clandestin, spre țările de destinație: Austria, Germania sau Italia.

Modalitatea de trecere frauduloasă a frontierei de stat s-ar fi realizat fie pe zona verde, migranții fiind ghidați în teren și apoi așteptați pe teritoriul maghiar de autoturisme destinate transportului, fie prin punctele de trecere ale frontierei de stat, migranții fiind ascunși în mijloace de transport de marfă, de mare capacitate.

În fapt, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au documentat 6 transporturi ilegale de migranți, un impact deosebit avându-l cel din data de 21 aprilie 2017, în care un autocamion, plin cu 111 migranți, a fost depistat în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac.

La data de 9 aprilie 2018, pentru destructurarea grupării infracționale, au fost efectuate 18 percheziții domiciliare în România, în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor, 9 persoane fiind reținute, iar pentru una a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Acțiunile au beneficat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitatea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Direcției Generale Anticorupție.

Față de persoanele bănuite a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Concomitent, în  Austria, au fost efectuate 5 percheziții domiciliare, cu sprijinul unei echipe mobile a EUROPOL, fiind reținut și ulterior arestat unul dintre liderii grupării infracționale.

În urma audierilor, procurorul de caz a dispus reţinerea a 9 persoane, pentru 24 de ore şi cercetarea unei alte persoane, sub control judiciar, pentru sãvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți

Urmare a acțiunii din data de 9 aprilie 2018, procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. a disjuns cauza penală cu privire la mai multe persoane, care au avut un rol important în desfășurarea activităților infracționale, cercetările fiind efectuate în continuare în cadrul unui dosar penal, cu delegarea D.C.C.O. – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți, B.C.C.O. Alba – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane și D.G.A.

Urmărirea penală a fost efectuată prin efectuarea de verificări și investigații, în scopul stabilirii circumstanțelor în care transporturile ilegale de migranți au fost efectuate cu sprijinul unor funcționari din cadrul Poliției de Frontieră, în sensul facilitării trecerii autovehiculelor de mare tonaj încărcate cu migranți, prin punctele de trecere ale frontierei de stat a României, dar și stabilirii circumstanțelor în care transportul din data de 21 aprilie 2017, cu 111 migranți, a beneficiat de sprijinul unor persoane bănuite de găzduire și transfer.

La data de 18 ianuarie a.c., polițiști din cadrul D.C.C.O., B.C.C.O. Alba Iulia, S.C.C.O. Hunedoara, S.C.C.O. Dâmbovița și D.G.A. au efectuat, în județele Alba, Hunedoara, Dâmbovița și Timiș, 16 percheziții domiciliare, fiind aduse, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, 4 persoane bănuite.

Urmare a audierilor efectuate, față de 2 persoane a fost luată măsura reținerii și ulterior a  arestării la domiciliu, iar față de una a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Totodată, la data de 16 februarie a.c., urmare a activităților de cercetare penală efectuate în cadrul aceluiași dosar, o altă persoană bănuită a fost adusă la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, iar, în urma audierii, a fost dispusă măsura reținerii și ulterior a arestării preventive, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și constituire a unui grup infracțional organizat.

Cercetările sunt continuate, pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor membrilor grupării infracționale.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Reacția lui Ion Țiriac după ce hocheiștii români au cântat imnul Ținutului Secuiesc

”Care scandal din hochei? Eu ştiu că o ţară are un imn al ei şi atunci când nu mi s-a cântat imnul ţării mele eu am ieşit afară. Şi nu era la Băicoi, era în Statele Unite, cu televiziunile mondiale. Şi a doua zi au fost obligaţi să îmi cânte imnul ţării mele”, a spus Ţiriac

SCANDAL LA EUROVISION: Votul României a fost modificat, punctajul maxim pentru Moldova fiind atribuit Ucrainei

"Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei" - transmite TVR, într-un comunicat.

Biblioteca Batthyaneum, inclusă în premieră în programul Noaptea Muzeelor de la Alba Iulia

Mii de persoane au vizitat în Noaptea Muzeelor, la Alba Iulia, Sala Unirii şi clădirea Babilon, Principia şi Biblioteca Batthyaneum, inclusă în premieră în cadrul acestui eveniment organizat în Alba din 2010.