Daniel David, rectorul UBB, susține profesorii și cercetătorii din Ucraina, în contextul războiului

Data:

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Daniel David, transmite rectorilor universităților românești să găsească soluții de susținere pentru profesorii și cercetătorii din Ucraina care vin cu cereri pentru a coopera cu instituțiile de învățământ din România, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Daniel David este și președintele Asociației Psihologilor in România.

„În ultima lună au venit către noi mai multe cereri ale unor profesori universitari și cercetători reputați din Ucraina, întrebând cu îngrijorare despre posibilitatea de cooperare cu universități/unități academice din România, sigur, cei mai mulți în domeniul psihologiei și al științelor socio-umane/vieții”, a precizat Daniel David.

Rectorul UBB este de părere că trebuie găsite soluții pentru susținerea acestor cadre didactice, „dar cu extindere spre toate domeniile științei”.

„Nu ar trebui să uităm că refugiații riscă să ajungă în situații intolerabile, care presupun pierderea drepturilor de bază, a protecției autorităților și chiar a propriei vieți. De aceea, promovăm și încurajăm includerea acestor colegi ai noștri în sistemul de educație și cercetare din țară, pentru a-și exercita profesia în continuare, în relativă siguranță, în eventualitatea unui război”, a punctat Daniel David.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care este si președintele Asociația Psihologilor din România, a transmis rectorilor universităților românești mesajul de mai jos:

„Trăim vremuri dificile și complicate, iar războiul la granița României este o eventualitate care nu poate fi neglijată. Dacă acest război este pornit, cu mare probabilitate va exista un exod de refugiați din Ucraina spre restul Europei, cu mulți colegi ucraineni alegând România ca țintă a refugiului lor. 

În ultima lună au venit către noi mai multe cereri ale unor profesori universitari și cercetători reputați din Ucraina, întrebând cu îngrijorare despre posibilitatea de cooperare cu universități/unități academice din România, sigur, cei mai mulți în domeniul psihologiei și al științelor socio-umane/vieții. Vă scriem pentru a vă îndemna să găsim împreună soluții pentru susținerea acestor colegi – dar cu extindere spre toate domeniile științei –, dacă ceea ce nu ne dorim niciunul se va întâmpla totuși. Sigur, pledăm pentru incluziune în condiții de compasiune și de calitate academică. 

Motive pentru asistență în spiritul îndemnului nostru sunt multe. Pe de o parte, știm că știința nu are frontiere, iar talentul în domeniul cercetării științifice este atât de rar încât nu ne putem permite să îl ignorăm atunci când vine către noi. Atât respectivii cercetători, cât și România și universitățile noastre pot transforma acest „brain drain” nefericit și nedorit din Ucraina. Pe de altă parte, nu ar trebui să uităm că refugiații riscă să ajungă în situații intolerabile, care presupun pierderea drepturilor de bază, a protecției autorităților și chiar a propriei vieți. De aceea, promovăm și încurajăm includerea acestor colegi ai noștri în sistemul de educație și cercetare din țară, pentru a-și exercita profesia în continuare, în relativă siguranță, în eventualitatea unui război”.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Clujul este singurul județ în care se emit certificate de urbanism digitale

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a lansat, marţi, o platformă web dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism, devenind, astfel, primul for din ţară care emite astfel de documente în format digital.

Lucrări ale unor fotografi şi cineaşti maghiari, prezentate la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Expoziţia va fi deschisă până la data de 5 iunie şi prezintă lucrări care provin din expoziţiile “Fotografii ale unor artişti plastici” şi “Fotografii ale unor cineaşti”, expuse anterior la Muzeul de Artă Contemporană (Műcsarnok) din Budapesta.