fbpx
5.8 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALPNRR și Cenușăreasa de serviciu: iubire sau divorț?

PNRR și Cenușăreasa de serviciu: iubire sau divorț?

Publicat în

spot_img
spot_img

De 30 de ani Educația din România suferă de neiubire și de nepăsare!  Din 2011, anul de naștere al Legii 1, legea Educației naționale, niciun guvern nu a respectat legea: atribuirea a minimum 6% din PIB învățământului. Și în 2022, la nivelul UE, suntem  țara cu cel mai mic procent investit în Educație de la bugetul de stat! Inclusiv Bulgaria a alocat un procent în plus, in timp ce țările nordice conduc plutonul celor care investesc consistent în Educație, în dezvoltarea generațiilor viitoare. 

Salvarea este doar în alocare de fonduri prin PNRR, care permite finanțări nerambursabile consistente, de până la 200 de mii de euro/unitate de învățământ, pentru reducerea abandonului școlar!  

Prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) 2.500 de unități de învățământ vor primi bani pentru reducerea acestui fenomen care tinde să devină o mare problemă pentru viitorul nostru ca țară.

Procente din PIB alocate Educației în Europa

Unitățile de învățământ care au depus cerere prin directorii implicați, pot primi granturi de cel mult 200.000 de euro / școală. Valoarea totală a programului este de 543 de milioane de euro, cu finanțare PNRR. In prima rundă de finanțare au fost prioritizate 1019 unități de învățământ.

Ministerul Educației  a pus in dezbatere publică  un document care prevede o nouă rundă de granturi, iar perioada în care pot fi depuse cereri de finanțare  este 1-11 martie 2022

În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune exclusiv electronic, printr-o platforma electronica dedicată.

Potrivit unui  comunicat publicat pe site-ul  Ministerului Educației, azi, joi, 24 februarie, în intervalul orar 13:00-15:00, are loc o dezbatere pe marginea Ghidului aplicantului pentru schema de granturi a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).

Potrivit documentului pus în dezbatere publică, aceste intervenții vizează în special elevii de gimnaziu (clasele V-VIII).

  • Elevii în risc de abandon școlar sunt: 
  • elevii cu prezență scăzută la școală = elevul are peste 20 de absențe nemotivate/lună; 
  • elevii cu rezultate scăzute la învățătură (elevii au medii sub 7 la limba română/matematică sau medii generale mai mici de 6,5 sau elevul a rămas corigent cel puțin la o materie); 
  • elevii care au repetat cel puțin un an sau doi ani școlari;
  • elevii care au un istoric școlar de sancțiuni (de ex., elevul a fost exmatriculat, transferat din motive disciplinare, are note scăzute la purtare și așa mai departe) sau au fost înregistrate plângeri făcute de alți elevi/profesor.

România şi-a asumat în fața organismelor europene atingerea unui prag maxim de 11,3% în 2020, în ceea ce privește abandonul şcolar, prag pe care, din păcate, nu l-am atins! 

În continuare,  rata de părăsire a şcolii în anul 2020 a fost de 15,6% în urban și peste 26% în mediul rural, mult mai vulnerabil si nepregătiți pentru învățarea în sistem online.

Reducerea abandonului şcolar rămâne  astfel pentru câțiva ani  un vis frumos al Cenușăresei Educație,  pe care doar calul înaripat PNRR îl mai poate transforma în realitate.

Dacă se va si întâmpla în viitorul apropiat, asta rămâne de văzut și de monitorizat! 

Redactia

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

Shakespeare, cheie de dezlegare a “enigmelor” politicii românești

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat săptămâna aceasta că premierul Ciolacu ar fi mers la el în birou să-i propună să candideze la Președinția României. La scurt timp după aceea, într-o ieșire demnă de o prezență pe covorul roșu, în cadrul unei gale de premiere a celor mai buni actori de tragi-comedie, Marcel Ciolacu a infirmat categoric afirmațiile înaltului oficial NATO, ridiculizându-l pe bietul președinte de o noapte al României