Peste 100.000 de ucraineni fug de război peste granițe. ”Ne-au trezit exploziile. Nu știm sigur unde vom ajunge”

Data:

Mii de ucraineni au fugit de război peste granițe, în primele ore după invazia rușilor, dar cei care și-au părăsit locuințele sunt peste 100 de mii, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.

Ucrainenii care au rămas la ei în țară s-au adăpostit în regiunile încă ferite de invazie. Cei care locuiesc în Kiev, după ce în Capitală au fost semnalate explozii, au ocupat staţiile de metrou. Cu toții s-au trezit în mijlocul unui război pe care nu și-l puteau imagina.

Cu trenul său maşina, mii de ucraineni au luat drumul Vestului, pentru a scăpa de tirul armelor rusești. 9 centre de primire a refugiaților au fost deschise doar în Polonia, de-a lungul graniței comune cu Ucraina, care se întinde pe mai bine de 500 de kilometri.

Cetățean ucrainean: ”Suntem foarte norocoși că am reușit să plecăm din Ucraina cu penultimul tren care vine aici”.

La destinaţie, oamenii au fost întâmpinaţi de poliţişti de frontieră. După verificarea actelor, au fost îndrumaţi spre centrele de refugiaţi, unde primesc hrană şi asistență medicală. Alții au trecut frontiera pe jos.

Oamenii au lăsat în urmă munca de o viaţă şi, ce e mai dureros… familiile şi … prietenii, fie ei şi necuvântători.

Bărbat: ”Ne-am lăsat cei doi câini cu un prieten acolo pentru că nu am avut suficient timp să le facem pașapoarte, sau alte acte de care era nevoie. Acum ne gândim ce să facem în continuare, probabil vom merge la Wrocław pentru a ne trage sufletul. Vom decide pe urmă ce să facem”.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Introducerea săptămânii de lucru de 4 zile în România, blocată în Parlament

Proiectul de modificare a Codul Muncii prin introducerea săptămânii de lucru de 4 zile, inițiat de liberali și susținut de toate celelalte partide parlamentare, nu a întrunit, luni, numărul de voturi necesare pentru a trece de Senat, reprezentanții PSD votând împotrivă.