fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăISTORII TRANSILVANE28 februarie 1785, ziua când Horea și Cloșca au fost omorâți prin...

28 februarie 1785, ziua când Horea și Cloșca au fost omorâți prin „frângerea pe roată”

Publicat în

spot_img
spot_img

Anul 1784 este reprezentativ pentru istoria României, când a avut loc Răscoala sau Revoluția din 1784-1785 (după cum a intrat în istorie datorită lui Nicolae Densușianu), nu intrăm în amănunte. Ținem doar să precizăm că pe data de 28 februarie 1785, Horea și Cloșca au fost omorâți prin „frângerea pe roată”, una dintre cele mai grele pedepse din acea vreme. Crișan s-a spânzurat înainte, cu nojițele de la opinci. Horea și Cloșca au suferit pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Se pare că la ora 09.00 a început procesiunea execuției. Cloșca a murit primul, din cauza celor 20 de lovituri cu roata. Horea a primit, apoi, doar 4 lovituri, conform lui David Prodan, Răscoala lui Horea, volumul II. Prețul plătit trădătorilor a fost de 600 de galbeni.

Busturile Martirilor Horea, Cloșca și Crișan sunt situate pe strada 1 Decembrie, nr. 39 din Deva. Statuile au fost realizate de către artistul bucureștean Ion Vlasiu în anul 1934 și au fost dezvelite și amplasate în Piața Unirii, la data de 25 august 1946. Busturile martirilor au fost relocate în anul 1962, fiind amplasate în fața Muzeului Civilizației Dacice și Romane, unde se află și în prezent.

Busturile Martirilor Horea, Cloșca și Crișan din Deva reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

Daniel I. Iancu

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel

Péter Magyar, liderul de facto al opoziției din Ungaria: Iubesc Transilvania, iubesc Ținutul Secuiesc

Péter Magyar: Iubesc Transilvania, iubesc Ținutul Secuiesc, dar cred că oamenii de acolo devin din ce în ce mai conștienți de faptul că sunt de fapt folosiți din patru în patru ani pentru a cumpăra voturi sau pentru a obține voturi

La Bistrița are loc o nouă ediţie a Ostermarkt, târgul de Paşti al saşilor

Saşii s-au adunat, sâmbătă, în centrul istoric al municipiului Bistriţa, pentru o nouă ediţie a Ostermarkt - târgul de Paşti, o tradiţie veche de aproape nouă secole care are loc cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor.