9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăISTORII TRANSILVANE28 februarie 1785, ziua când Horea și Cloșca au fost omorâți prin...

28 februarie 1785, ziua când Horea și Cloșca au fost omorâți prin „frângerea pe roată”

Publicat în

spot_img
spot_img

Anul 1784 este reprezentativ pentru istoria României, când a avut loc Răscoala sau Revoluția din 1784-1785 (după cum a intrat în istorie datorită lui Nicolae Densușianu), nu intrăm în amănunte. Ținem doar să precizăm că pe data de 28 februarie 1785, Horea și Cloșca au fost omorâți prin „frângerea pe roată”, una dintre cele mai grele pedepse din acea vreme. Crișan s-a spânzurat înainte, cu nojițele de la opinci. Horea și Cloșca au suferit pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Se pare că la ora 09.00 a început procesiunea execuției. Cloșca a murit primul, din cauza celor 20 de lovituri cu roata. Horea a primit, apoi, doar 4 lovituri, conform lui David Prodan, Răscoala lui Horea, volumul II. Prețul plătit trădătorilor a fost de 600 de galbeni.

Busturile Martirilor Horea, Cloșca și Crișan sunt situate pe strada 1 Decembrie, nr. 39 din Deva. Statuile au fost realizate de către artistul bucureștean Ion Vlasiu în anul 1934 și au fost dezvelite și amplasate în Piața Unirii, la data de 25 august 1946. Busturile martirilor au fost relocate în anul 1962, fiind amplasate în fața Muzeului Civilizației Dacice și Romane, unde se află și în prezent.

Busturile Martirilor Horea, Cloșca și Crișan din Deva reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

Daniel I. Iancu

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Se înființează Ecomuzeul Țării Moților

Ecomuzeul include sate, peisaje autentice, obiective istorice și culturale, reflectând modul în care comunitatea locală a interacționat cu mediul înconjurător de-a lungul timpului.

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | László Felföldi, episcopul Diecezei de Pécs: Trebuie să ne întoarcem şi să căutăm punctul cel mai profund al credinţei...

În omilia sa, oratorul pelerinajului din acest an a dedicat o secţiune specială tinerilor, avertizându-i împotriva pericolelor lumii digitale şi subliniind că şi ei, „tinerii care construiesc şi continuă viitorul”, au nevoie de bucuria credinţei.