Apel la solidaritate cu Ucraina, difuzat înaintea spectacolului “dosztoievskij b@r/reopening”, un eseu teatral despre conştiinţă, crimă şi vinovăţie, la Timişoara

Data:

Compania de teatru independent Arte-Factum va difuza, luni, în premieră, înaintea spectacolului “dosztoievskij b@r/reopening”, spotul campaniei “Rugă pentru pace”, iniţiată de Radio România Cultural, ca “apel la solidaritate, empatie şi compasiune cu tragedia războiului din Ucraina”.

Spectacolul “dosztoievskij b@r/reopening” va fi jucat luni, de la ora 19.00, în Studioul Franciscan al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş (Timişoara, str. E. Ungureanu 1).

„Cândva Dostoievski a pus întrebarea: “Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre şi chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie şi cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?”. Şi a răspuns tot el: “Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluţie. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…”, este mesajul citit de poeta Ana Blandiana în campania “Rugă pentru pace”.

Inspirat de romanul “Crimă şi pedeapsă”, montarea regizorului Levente Kocsárdi, este un spectacol-atelier, un eseu teatral despre conştiinţă, crimă şi vinovăţie: ”destructurăm şi recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înşine, procese care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaş, pentru a înţelege ce mai înseamnă conştiinţa pentru oameni care au acum vârsta studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim şi personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noţiunea de conştiinţă, căci în #dosztoievskij b@r toţi sunem Raskolnikov. Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coşmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înţelegere”, susţine regizorul.

Rezultat al Laboratorului de introspecţie teatrală, proiect independent la a 6-a ediţie, derulat de Asociaţia Arte-Factum şi condus de regizorul Levente Kocsárdi, spectacolul “#dosztoievskij
b@r/reopening” are, în urma castingului deschis, o distribuţie de actori din România, Serbia, Republica Moldova: Alexandru Romescu, Aida Olaru, Larisa Belcea, Korina Troća, Levente
Kocsárdi, Ştefan Roman, Laura Gîrbovan, Darie Doklean, David Vicol, Alexandru Bogdan Popescu.

Scenografia este creaţia arh. MC.Donici; dramaturgia: Simona Donici; context muzical: Kocsárdi Levente; mişcare scenică: Alin Radu; video-mapping: Sebastian Hamburger. 

O producţie a companiei de teatru independent Arte-Factum. Parteneri: Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely. 

În seara de 5 martie, pe postul public şi în numeroase săli de spectacol din România va fi transmis acelaşi mesaj.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

24 de lucrări ale artistului Aurel Sârbu, vernisate în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

Expoziția reunește lucrări reprezentative pentru activitatea de peste 30 de ani a pictorului, a căror tematică a fost inspirată de poezia și filosofia lui Lucian Blaga, precum și de lumea satului românesc. 

Zeci de elevi și studenți participă la prima ediție a Asthmathon by OncoGen căutând soluții pentru a schimba calitatea vieții pacientului alergic/astmatic

Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, Asociația OncoGen și partenerii organizează, în zilele de 14 – 15 mai a.c., la sediul OncoGen Timișoara, un eveniment inedit: prima ediție Asthmathon, sub egida Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

Stejarul plantat de Regele Ferdinand în data de 1 mai 1923, va fi înlocuit cu unul plantat de Majestatea Sa Margareta

Stejarul plantat de Regele Ferdinand în data de 1 mai 1923 la intrarea în fosta Comenduire a Garnizoanei din Piaţa Libertăţii din Timişoara, dar care s-a uscat în ultimii ani, va fi donat Facultăţii de Artă din Timişoara, în locul lui urmând să fie sădit un alt stejar, săptămâna viitoare, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.