Republica Moldova, gest de curaj, apreciat de UE

Data:

Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks, a venit cu un mesaj prin care a mulțumit cetățenilor moldoveni și și-a exprimat admirația pentru felul în care au reacționat ca să ajute cetățenii ucraineni refugiați din Ucraina, conform deschide.md.

„Dragi moldoveni!

Nu sunt moldovean, dar sunt mândru de voi! Am citit cu emoție mesajul unui cetățean ucrainean, care a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru modul în care familia sa a fost primită aici. Soția și copiii, care au fost nevoiți să se refugieze în urma războiului, au fost întâmpinați la graniță, hrăniți gratuit, aduși la Chișinău și cazați într-un apartament pentru care proprietarul nu are de gând să ceară chirie. Nu-i venea să creadă că găsise atâta bunătate în Moldova.

Acest om, care acum luptă pentru a-și apăra țara și libertatea, și-a exprimat cel mai bine admirația pentru felul în care moldovenii au reacționat la criza refugiaților din Ucraina.

Este pur și simplu impresionant cum s-au mobilizat cetățenii obișnuiți pentru a saluta oamenii de la graniță, pentru a le oferi hrană și adăpost, pentru a le aduce haine. Este uimitor cum au reușit să organizeze centre pentru a colecta donații și pentru a distribui cele de bază celor care acum au atâta nevoie de ele. Aud iar și iar despre simple familii moldovenești care și-au deschis porțile pentru a-și primi vecinii ucraineni în ceasul de nevoie, oameni pe care nu i-au mai întâlnit până acum.

Este remarcabil modul în care autoritățile Republicii Moldova au reacționat rapid pentru a sprijini Ucraina în aceste ore mai sumbre, printr-un sistem de intrare facilitat și sprijin umanitar. Știu că este greu, dar este admirabil cât de repede au fost puse în aplicare mecanismele necesare de sprijin. Și este la fel de admirabil că politicienii moldoveni au fost uniți în abordarea acestei crize.

După cum a spus președintele Sandu: Moldova este aici pentru a ajuta!

Poate că pictarea unei clădiri în culorile drapelului ucrainean în aceste zile este cel mai clar semn de sprijin pentru Ucraina. Acea imagine galben-albastru a fostului Hotel Național din Chișinău m-a făcut să mă simt mândru de Moldova și mândru de Ucraina.

Uniunea Europeană va sprijini eforturile Republicii Moldova de a ajuta refugiații din Ucraina, dar este efortul dumneavoastră colectiv pe care îl sprijinim. Vreau să le mulțumesc din suflet oamenilor din această țară pentru că sunt cu adevărat prietenii care îi ajută pe cei aflați în nevoie”, se arată în comentariul ambasadorului, publicat pe rețelele de socializare.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Rusia a lansat bombe cu fosfor ca răspuns la victoria Ucrainei la Eurovision

Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision.

Ministerul rus de Externe: Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina

Alexei Zaitsev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat reporterilor că Rusia nu va folosit armele nucleare în cadrul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” în Ucraina, un risc pe care oficialii occidentali l-au discutat public în repetate rânduri.