Bugetare participativă la Orăștie

Data:

Primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan, a anunțat astăzi pe pagina de socializare că municipalitatea a dat startul primului program de bugetare participativă din istoria orașului. Cetățenii sunt invitați să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes general și să vină cu idei îndrăznețe, iar pentru fiecare proiect de succes vor fi alocați 15.000 de lei pentru a-l pune în practică.

Inițiativa de bugetare participativă are ca principal scop implicarea cetățenilor Municipiului Orăștie într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetățeni a unui rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității din care fac parte.

Ovidiu Laurențiu Bălan, primarul municipiului Orăștie

”Puteți veni cu idei în perioada 1 martie – 30 aprilie 2022. Toate propunerile dumneavoastră trebuie încărcate pe site-ul special creat în acest sens, la adresa: http://servicii.orastie.info.ro/portal/servicii.nsf/pagini/portal+bugetare+participativa , de pe pagina web a primăriei.

Din 1 până în 15 mai este perioada de evaluare a acestor idei și, dacă este necesar, clarificarea unor aspecte legate de propunerile dumneavoastră. Apoi, în 16 mai, vor fi afișate listele finale cu proiecte eligibile care pot fi votate, precum și lista proiectelor respinse. Între 16 și 31 Mai 2022 este intervalul de timp în care dumneavoastră, cetățenii orașului, veți vota proiectele eligibile”, a scris edilul pe pagina de socializare.

La procesul de bugetare participativă pot participa persoane fizice sau juridice, cetățenii români sau străini care locuiesc, muncesc sau studiază în municipiul Orăștie și au vârsta de minimum 18 ani. De asemenea pot înainta propuneri de proiecte persoane juridice – asociațiile, fundațiile, ONG-urile și societățile comerciale cu sediul social în Municipiul Orăștie.

Criteriile ce trebuie îndeplinite pentru ca propunerile să ajungă în etapa votului cetățenilor sunt:

  1. Să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes general pentru Municipiul Orăștie (proiecte de natura investițiilor, reparațiilor, amenajări urbane, dotări cu mobilier urban sau similare);
  2. Să aibă un obiectiv care să se încadreze în aria de competență a Primăriei Municipiului Orăștie și care vizează un spațiu public;
  3. Să nu intre în aria altor programe ale Municipiului Orăștie (ex: finanțări pentru ONG-uri sau alte structuri, finanțări de adunări publice sub forma de festivaluri, evenimente, târguri etc.);
  4. Să nu fie contrare sau incompatibile cu proiecte aflate în derulare sau integrate în strategiile viitoare ale municipalității;
  5. Să nu aibă un caracter politic, publicitar, comercial sau etnic;
  6. Să nu necesite cheltuieli majore de funcționare (întreținere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare;
  7. Să fie definite cât mai clar;
  8. Să se încadreze în bugetul maxim alocat fiecărui proiect.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Introducerea săptămânii de lucru de 4 zile în România, blocată în Parlament

Proiectul de modificare a Codul Muncii prin introducerea săptămânii de lucru de 4 zile, inițiat de liberali și susținut de toate celelalte partide parlamentare, nu a întrunit, luni, numărul de voturi necesare pentru a trece de Senat, reprezentanții PSD votând împotrivă.