Iohannis, la întâlnirea cu Ursula Von der Leyen: Dependenţa UE de gazul rusesc trebuie terminată

Data:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întîlnirea cu preşedintele CE Ursula Von der Leyen, că este clar că dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată şi că este nevoie să insistăm mai mult şi mai bine pe surse energetice alternative. “Am găsit înţelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independenţă energetică prin investiţii în regenerabile şi în sectorul nuclear civil”, a subliniat preşedintele.

“Doamna Preşedintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a creşte securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toţi. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investiţiile masive în regenerabile şi în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante şi am discutat pe larg cu doamna Preşedintă aceste chestiuni”, a afirmat Iohannis.

În opinia sa, este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii şi este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în aşa fel încât preţurile să nu explodeze şi să nu fie sufocată economia europeană.

“În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste preţuri să nu sufoce economia românească. Şi, da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, şi subliniez, este clar că dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Este nevoie să insistăm mai mult şi mai bine pe surse energetice alternative, şi am găsit înţelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independenţă energetică prin investiţii în regenerabile şi în sectorul nuclear civil”, a precizat Iohannis.

El a adăugat că, în acest sens, se vede practic imediat cât de important a fost Actul Delegat aprobat şi propus de Comisie cu privire la Taxonomia gazului şi energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziţie bună spre o economie verde. 

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Gabriel Zetea: Nu se pune problema de modificare a Codului Fiscal cu o impozitare progresivă clasică, în trepte 

Deputatul PSD Gabriel Zetea a afirmat că acest subiect legat de impozitarea progresivă în România, PSD şi l-a asumat ca discurs public, ca propunere, inclusiv înainte de a intra la guvernare cu PNL. 

Alina Gorghiu: În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului 

Senatoarea PNL a precizat că, de principiu, crede că orice membru PNL are libertatea să mai tragă din când în când câte un semnal privind funcţionarea unei instituţii din stat

Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar relansează procesul de fuziune

Procesul trebuie reluat deoarece în decembrie anul trecut Curtea de Apel Bucureşti a respins înregistrarea Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), formată prin fuziunea celor două partide.