Consilierul lui Ilie Bolojan, declarații șocante: Ucraina este dușmanul tuturor cetățenilor săi

Data:

Consilierul președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, Csomortányi István, care este și preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, a criticat în termeni duri Ucraina şi a acuzat Uniunea Europeană de “ipocrizie”, pentru sprijinul acordat ţării atacate, cerând maghiarilor din Ardeal să nu intervină pentru că “nu este războiul nostru”.

Într-o declaraţie făcută în limba maghiară, în calitate de co-preşedinte al Alianţei Maghiare din Transilvania, Csomortányi István pretinde că maghiarii din Transilvania, la fel ca toate naţiunile Europei Centrale, “trebuie să rămână în afara conflictului dintre Ucraina şi Rusia şi dintre Est şi Vest”, interesul maghiarilor fiind de menţinere a păcii – ceea ce, în opinia sa, nici Rusia şi nici Ucraina nu şi-o doresc.   

„Convingerea noastră este că niciuna dintre părţi nu are dreptate în acest conflict. Cunoaştem bine Rusia, iar Ucraina este statul care, în ultimii ani, a călcat în picioare drepturile minorităţilor naţionale de pe teritoriul ţării”, scrie în declaraţie, în care liderul politic maghiar atacă Ucraina, susţinând că şi-a persecutat permanent cetăţenii din rândul minorităţilor naţionale.   

“Ucraina îi persecută în egală măsură pe ungurii din Transcarpatia, pe bulgarii din Budjaz, pe polonezii din Galiţia şi pe cei ale căror cuvinte le înţelegem şi noi şi care sunt în permanenţă dezamăgiţi de patria lor: românii din Bucovina. Ucraina este un stat care, cu sistemul său de guvernare corupt până în măduva oaselor, este duşmanul tuturor cetăţenilor săi, ceea ce nu este dovedit de nimic mai mult decât faptul că aproximativ zece milioane de cetăţeni au plecat în străinătate în ultimii ani”  

Csomortányi a reclamat “ipocrizia Uniunii Europene”, nemulţumit de sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă Ucrainei, descrisă de şeful PPMT drept “o politică externă şi economică sinucigaşă, în contradicţie cu interesele cetăţenilor”.  

„Nu i-am auzit pe niciunul dintre cei care vorbesc cu atâta înfocare despre apărarea drepturilor omului şi susţin regimul ucrainean, să vorbească la fel de entuziaşti despre cum s-au călcat în picioare în ultimii ani drepturile cetăţeneşti ale celor aproximativ 50 de milioane de persoane din comunităţi naţionale indigene din UE ori despre drepturile minorităţilor ucrainene sau despre corupţia care paralizează Ucraina”, susține şeful PPMT care e convins că intervenţia Uniunii se face pentru “impunerea intereselor marilor puteri, din cauza căreia ne aşteptăm acum la insecuritate şi lipsuri pe întregul continent european”.  

„Acesta nu este războiul nostru, dar vom plăti noi preţul gazului şi combustibilului, ale căror tarife vor exploda în mijlocul unei crize energetice care deja ne împovărează, nemaivorbind de o posibilă stare de război. Noi, maghiarii din Transilvania, nu datorăm credinţă niciunei părţi. Dimpotrivă, după ororile secolului XX, marile puteri ale lumii ne datorează nouă, central-europenilor, şi nu puţin: pacea”, a încheiat Csomortányi.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Spectacol pentru elevii orădeni susținut de Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a prezentat marţi, la Colegiul naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, un spectacol în premieră, dedicat elevilor, în cadrul proiectului pilot în România "Teatru contemporan în săli de clasă", a informat marţi, într-un comunicat, teatrul orădean.

Opt percheziţii la persoane care sunt bănuite de furtul unui seif cu bani 

Conform sursei citate, în urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe telefoane mobile, înscrisuri (bonuri de casă cu sume cheltuite), 15.900 de euro, 60.200 de lei, documentele autoturismului folosit, 2 staţii de emisie-recepţie şi obiecte vestimentare.

Şase asistente medicale din Bihor, Satu Mare și Sălaj, premiate la Oradea cu premiul ”Dr. Mozes Carol”

Iniţiatorul acestui premiu, Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a precizat că alegerea temei nu a fost deloc dificilă, fiind recompensaţi "cei mai buni dintre cei buni", pentru implicarea lor profesională şi sufletească în traversarea crizei sanitare.