fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIE„Ei sunt singuri acolo, în Ucraina, asta e problema!”

„Ei sunt singuri acolo, în Ucraina, asta e problema!”

Publicat în

spot_img
spot_img

Balerina Lara Paraschiv, unul dintre artiştii care au fost integraţi într-un program de ajutorare oferit de Opera Naţională Bucureşti, şi-a exprimat, vineri, dezamăgirea că Ucraina, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelenski, este „singură” în lupta împotriva agresiunii ruseşti.

„Am fost în Dnipro, unde lucrez de doi ani deja. În dimineaţa de 24 februarie m-am trezit în sunetul alarmei de război. Am luat toate lucrurile şi, împreună cu părinţii şi cu şase artişti, am pornit spre graniţă. I-am sunat şi le-am spus: ‘Haide! Iei tot ce poţi şi o să mergem în Moldova (Republica Moldova – n.r.) Citisem în fiecare zi şi ştiam ce se întâmplă şi că nu o să fie ok. Mi-am zis că trebuie să ne ducem acum, pentru că după aceea o să fie şi mai rău”, a declarat balerina pentru AGERPRES.

Îi vine greu să-şi amintească de clipele petrecute sub bombardamentele ruseşti.

„Este oribil. Nu ştiu ce să zic. Din maşină, până la graniţă, am văzut că totul arată ca un „zombieland”, toţi fug, nimeni nu vrea să mai stea acolo. Toată lumea a fost evacuată sau sunt deja în buncăre. Şi sunt multe tancuri şi sunete de rachete… Băieţi tineri cu pistolete care să protejeze ţara… Este ceva care nu am crezut că o să se întâmple anul acesta”, descrie Lara Paraschiv.

Lara a rememorat lunga aşteptare de la graniţă.

„Am fost la graniţă… 15 ore am aşteptat şi erau atât de mulţi oameni… Băieţii de 18 – 20 de ani nu erau lăsaţi să treacă. (…) Am vorbit deja cu avocaţi şi am găsit o soluţie să-i iau pe artişti aici. Din Moldova am ajuns în România, pentru că am toată familia aici, în Bucureşti, şi am ştiut că o să mă ajute. Dar am văzut că nu sunt doar ei, ci toată România şi toată Moldova vor să ajute”, arată tânăra artistă.

Balerina, care a studiat la Academia Bolshoi şi a lucrat şi în Rusia, a spus că nu e surprinsă de „mentalitatea” ruşilor.

„Eu ştiu ce mentalitate au. Nu este o surpriză că a început războiul. Ucraina nu atacă, doar protejează. Este ciudat însă că nimeni nu ajută. Ajută aici, dacă ei sunt aici eu văd că şi Europa şi America şi Canada ajută refugiaţii. Dar nu fac nimic ca să ajute acolo, în Ucraina. NATO?! Să trimită pe cineva să ajute. Ei sunt singuri acolo. Şi preşedintele Zelenski e acolo. El stă acolo şi luptă, dar ei sunt singuri, asta e problema! Şi eu ştiu că dacă Putin a pus piciorul în Ucraina, nu o să iasă afară. Va înainta cât poate. Nu se va duce înapoi”, spune, cu ochii în lacrimi, Lara Paraschiv.

Pentru ea, „cea mai bună variantă” este să rămână la Bucureşti.

„E cea mai bună variantă acum, pentru că asta poate să dureze doi, trei ani. Cine ştie? În fiecare minut nu ştii ce o să se întâmple (oftează adânc – n.r.). Am încă multe prietene în Ucraina care nu pot pleca, pentru că totul e închis. Doar dacă prind un tren sau împreună cu cineva care are maşină şi este gata să plece. Pentru că şi străzile arată oribil. Bombele au distrus podurile, casele. Am şi un profesor care este în Harkov, care mi-a spus că acolo nu a mai rămas nimic. Totul a fost distrus”, a mai spus Lara Paraschiv.

Lara Paraschiv are dublă cetăţenie, canadiană şi română, a studiat la Academia Bolshoi şi a evoluat la Teatrul de Balet de Stat Astrakhan din Rusia, Baletul Gelsey Kirkland din New York, Baletul Rusesc din Orlando, iar în ultimii doi ani a fost angajată a Teatrului de Balet de Stat Dnipro din Ucraina.

Articole recente

Pilotul unui planor a murit, după ce aeronava s-a prăbușit

Tragedie în apropierea Aerodromului Ineu, din județul Bihor.

Un cățel care a căzut 200 de metri într-o prăpastie din Bucegi, recuperat de către salvamontişti

La finalul unei acţiuni care a durat aproape trei ore, salvamontiştii au scos câinele şi l-au predat stăpânilor.

Leorinţ a găzduit a şaptea ediţie a concursului naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi

Aacesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi.

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Mai multe articole de același fel