Feltámadás

Data:

Meglepôen egyszerû Jézus Krisztus érve a feltámadással kapcsolatban a szadduceusok ellenében (Márk 12,18-27). Az Úr csak annyit mond nekik, hogy Isten nem lehet a halottak Istene, mivel magát Ábrahám, Izsák és Jákób Istenének nevezete az égô csipkebokorban (2. Mózes 3,6). Amivel azt fejezte ki, hogy valaki nem azért támad fel, mert ilyen vagy olyan adottsággal rendelkezik, hanem mert Istennek erre hatalma van. Mózesnek úgy jelentette ki magát, hogy “Vagyok, aki vagyok.” Azaz mindig voltam, vagyok és leszek. Mivel Ô a létezés és a létrehívás Ura, megteheti, hogy a nemlétbôl a létbe hívjon bárkit. Ha képes volt bennünket megteremteni, akkor azt is meg tudja cselekedni, hogy a halálból visszahívjon bennünket az életbe. Ugyanígy vagyunk az élet más fontos eseményével is. Nem azért sikerül helytállnunk és hitvalló életet élnünk, mert olyan ügyesek vagyunk, hanem azért, mert Isten ereje erre lehetôséget teremt számunkra.

A keresztség esetében ugyanez a helyzet. Nem azért kereszteljünk meg a gyermekeket, mert azok erre emberileg készek lennének, hanem azért, mert Isten igent mondott rájuk, amikor engedte beleszületniük egy istenfélô családba, megajándékozva az övéit egy gyermekkel. A csecsemô a szeretteivel együtt az isteni kegyelem szövetségének részese. Ennek pecsétje a víz. Isten minden kegyelmi eszközének hitelesítôje Jézus Krisztus halála és feltámadása. Azért támadunk fel tehát, mert az élô Isten bûntörlô halálból feltámadó Fia él és kegyelembôl bennünket is megajándékoz az élettel.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Anyák napja után

Mi maradt meg bennünk Anyák napját követôen? Beleestünk-e abba a csapdába, amely minden ünnepet megkísért, hogy letudjuk annak a tartalmát?

Mikor fogjon fegyvert egy krisztusi ember?

Legfôképpen pedig azért lesz szükség fegyverre, hogy elhangozzanak az Úr következô szavai: “Tedd vissza helyére kardodat, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el!” (Máté 26,52)

Papa Francisc a cerut să-l întâlnească pe Putin la Moscova, dar n-a primit un răspuns

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera că a solicitat să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să pună capăt războiului din Ucraina, dar că încă nu a primit niciun răspuns, transmite EFE.