fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăRĂZBOI ÎN UCRAINAGrupul OMV se retrage din Rusia

Grupul OMV se retrage din Rusia

Publicat în

spot_img
spot_img

Grupul austriac OMV a anunţat sâmbătă că se retrage din Rusia, fiind cea mai recentă companie din domeniul energiei care face un astfel de anunţ, şi a avertizat că va suferi o impact estimat la 1,5 – 1,8 miliarde de euro (1,6 – două miliarde de dolari), în încercarea de a se distanţa de Rusia după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

„Pe fondul celor mai recente evoluţii, OMV reevaluează angajamentul său în Rusia. Deşi Rusia este una din regiunile cheie în portofoliul OMV de explorare şi producţie, Comitetul executiv a luat decizia de a nu realiza nicio viitoare investiţie în Rusia”, se arată în comunicatul grupului austriac.

Săptămâna aceasta, alţi rivali energetici occidentali, cum ar fi Shell, BP şi Exxon Mobil, au anunţat că vor renunţa la afacerile din Rusia, ţară bogată în petrol, în urma invaziei Ucrainei.

Rusia este o regiune cheie pentru OMV, una dintre cele cinci companii occidentale care s-au alăturat ca parteneri de finanţare în proiectului Nord Stream 2 condus de Gazprom.

Sâmbătă, OMV a anunţat că Rusia nu va mai fi una din regiunile sale de bază, avertizând că va înregistra deprecieri de active legate de Nord Stream 2 şi un zăcământ de gaze din Siberia, şi a cerut „încheierea tuturor ostilităţilor”.

„Războiul în Ucraina este o situaţie tragică şi periculoasă, care provoacă suferinţe însemnate pentru mulţi şi urmărim conflictul cu cea mai mare consternare. Cea mai profundă simpatie a noastră se îndreaptă către victimele directe şi indirecte ale acţiunii militare a Rusiei”, a afirmat directorul general Alfred Stern.

OMV va abandona planurile de a intra în proiectul zăcământului de gaze Achimov din Siberia, şi revizuieşte opţiunile strategice pentru participaţia sa de 24,99% în zăcământul de gaze Yuzhno Russkoye, care alimentează gazoductul original Nord Stream şi adaugă 100,000 barili echivalent petrol pe zi (boe/d) la producţia OMV.

Opţiunile includ posibila vânzare sau ieşire din Yuzhno Russkoye, a precizat OMV. Firma se aşteaptă ca rezultatele din primul trimestru să reflecte o ajustare negativă a valorii de 0,5 – 0,8 miliarde de euro legată de participaţie.

Săptămâna aceasta, OMV a anunţat că a abandonat planurile de a prelua o participaţie în proiectul unui zăcământ de gaze al Gazprom şi îşi revizuieşte rolul în gazoductul Nord Stream 2. Săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari, care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.

Sâmbătă, OMV a informat că va suferi o lovitură de aproape un miliard de euro în legătură cu Nord Stream 2.

Expunerea OMV la Rusia va fi acum limitată la aproximativ 2% din activele fixe totale, a precizat OMV.

Articole recente

Pilotul unui planor a murit, după ce aeronava s-a prăbușit

Tragedie în apropierea Aerodromului Ineu, din județul Bihor.

Un cățel care a căzut 200 de metri într-o prăpastie din Bucegi, recuperat de către salvamontişti

La finalul unei acţiuni care a durat aproape trei ore, salvamontiştii au scos câinele şi l-au predat stăpânilor.

Leorinţ a găzduit a şaptea ediţie a concursului naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi

Aacesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi.

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Mai multe articole de același fel