fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEJURIDICEJURIDICA | Noi masuri de sprijin la energia electrică și gaze

JURIDICA | Noi masuri de sprijin la energia electrică și gaze

Publicat în

spot_img
spot_img

În data de 24 februarie 2022 Comitetul interministerial pentru energie a decis noile măsuri de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că noile măsuri sa vor aplica pe o perioada de un an, începând cu 1 aprilie și vor garanta stabilitatea de care cetățenii și mediul de afaceri au nevoie.

Pentru electricitate, măsurile constau în introducerea unui tarif social în cazul clienților casnici și un tarif unic pentru clienții non-casnici. Astfel, clienții casnici vor plăti 0,68 lei/kw pentru un consum lunar până în 100 kw. Cei care vor avea un consum lunar de energie electrică între 100 – 300 kw vor beneficia de tariful de 0,8 lei/kw. Clienții non-casnici (IMM-uri – micro, mici și mijlocii, instituții publice,  spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri precum și alte instituții), vor plăti un tarif de 1 leu/kw.

În ceea ce privește gazele naturale, clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc, vor beneficia de un tarif de 0,31 lei /kw, iar pentru consumatorii non casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw.

Pentru marii consumatori de energie si gaze naturale, se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%.

În prezent, consumatorii beneficiază deja de măsuri de sprijin pentru consumul de energie electrică și gaze natuarle. Măsurile au fost introduse prin OUG nr. 3/2022 și se aplică în perioada 01.02-31.03.2022. Astfel, clienții casnici beneficiază de compensații în valoare de cel mult 0,29 lei/kw, in cazul electricitatii, iar in cazul gazelor naturale, in valoare de cel mult 40% din valoarea componentei pretului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar. Mai exact prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kw și cel mult 0,31 lei/kw în cazul gazelor naturale.

Clienții casnici vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale doar dacă în contractul de furnizare există un preț mai mare decât prețul plafonat. 

Așa cum reiese din OUG nr. 3/2022, tarifele pentru energie și gaze se plafonează și pentru clienții non-casnici. Astfel, prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kw, prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kw.

Totodată, potrivit OUG nr. 3/2022, consumatorii casnici nu vor putea fi debranșați de la rețea în cazul în care nu au achitat facturile de energie și gaze timp de 90 de zile.

”Debranşarea de la reţea sau sistarea prestării serviciilor în domeniile energie electrică şi/sau de gaze naturale corespunzătoare neachitării debitelor restante înregistrate de clienţii finali nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data încetării aplicării schemei de sprijin.”

De asemenea, furnizorii care nu aplică schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie și gaze, sunt obligați să le refacă in maxim 15 zile de la data emiterii acestora. 

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale este necesară având în vedere situația determinată de creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri. 

Sursa https://gov.ro/ro/stiri/declaratii-sustinute-de-premierul-nicolae-ionel-ciuca-la-finalul-comitetului-interministerial-pentru-energie&page=1

Autor: Laura TIFIGIU – Jurist

Articole recente

Pilotul unui planor a murit, după ce aeronava s-a prăbușit

Tragedie în apropierea Aerodromului Ineu, din județul Bihor.

Un cățel care a căzut 200 de metri într-o prăpastie din Bucegi, recuperat de către salvamontişti

La finalul unei acţiuni care a durat aproape trei ore, salvamontiştii au scos câinele şi l-au predat stăpânilor.

Leorinţ a găzduit a şaptea ediţie a concursului naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi

Aacesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi.

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Mai multe articole de același fel