fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂCartea zilelor noastre: O ”vrabie” de soi

Cartea zilelor noastre: O ”vrabie” de soi

Publicat în

spot_img
spot_img

Rusoaică frumoasă, supercurajoasă. Deșteaptă, lucidă și c-un dar mai rar, al sinesteziei. Lâng-al omeniei, camaraderiei. Nu o fitecine, că, de la balet, a ajuns spion. Mai de voie, de nevoie s-a-nhămat la asta în chip temerar. Trecând chiar prin școala de ”vrăbii” (prostituate) a serviciului putinian de resort. Căci sub noul țar de tip stalinist se petrece totul. Eroina noastră înfruntând atâtea ce nu le-ai gândi. Pentru iubire și dreptate. Demnitate și adevăr. Un alt viitor al patriei sale, ce nu se prea vede, din nefericire…

 Dominika Egorova e numele ei. Caracter puternic, stimabil enorm. Vădind conștiință, obiectivitate și tenacitate. Plus abilitate și-ndrăzneală mare. Voință, știință, megaiscusință în ce-a întreprins…

 N-o să povestesc, nu voi să știrbesc farmecu’ lecturii. Așa c-am să spun că al ei tătuc este… Jason Matthews. De peste ocean. Ofițer la CIA, experimentat. Astăzi, novelist amplu premiat. Fără îndoială, din plin respectat. Fincă scrie excelent, informat și pertinent. Acțiunea clocotește, misteru’ se adâncește, povestea se împlinește. Dezvăluirile curg, zorile te-ajung și ești tot cu ochii-n opurile* lui. Deoarece aventura, misteru’, doar pretexte sunt. Pentru analize și judecăți pertinente. Descrieri, evaluări și portrete. Mărturisiri subtile și, mai ales, expuneri de fapte nu la-ndemâna oricui. Omu’ dovedind cunoștințe țais într-ale politicii, psihologiei, istoriei ruse contemporane. Îndeosebi actualitatea de la Vest la Est. România nefiind uitată nici ea. Epicul e aparența, mesaju’ dă consistența. Jason și Domi vrând a spune lumii, pe față, că stalinismu’ nu a murit la Kremlin. Ci s-a adaptat și pândește-ntunecat. Imperialismu’ roșu revigorându-se clar. Ticăloșia, cruzimea, șantaju’, corupția, idem. Cabale, asasinate profund odioase, la orice oră din zi și din noapte. Spionaju’, să nu mai vorbim. Semn că setea de putere cea clocotitoare frontiere n-are nici în mileniul curent. Invazia-n curs dând pe față totu’ mai crunt decât am gândit…

 *Jason Matthews, Vrabia roșie, Palatul trădărilor, Candidatul Kremlinului, Ed. Meteor Press, 2018, 2020 

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.

Episcopul Emilian Birdaș, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba. A contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba...

În acest context, joi, 23 noiembrie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cele două instituții organizatoare ale acestui proiect, îl vor omagia pe episcopul Emilian Birdaș, cel care a contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia.