Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut elogiul polonezilor

Data:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut elogiul polonezilor vineri într-un lung mesaj video, salutând “uniunea extrem de puternică” creată între cele două ţări în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează France Presse.

“Când inamicul pune piciorul în casa ta, cineva îţi întinde mâna. În dimineaţa zilei de 24 februarie, nu mă îndoiam cine mi-ar spune: +Frate, nu te vei găsi singur împotriva inamicului+”, a declarat preşedintele ucrainean în acest mesaj adresat preşedintelui Andrzej Duda, Parlamentului şi poporului polonez.

“Şi exact asta s-a întâmplat. Şi sunt recunoscător pentru aceasta. Fraţii şi surorile poloneze sunt alături de noi”, a subliniat el, amintind că în prezent Polonia găzduieşte “peste un milion şi jumătate de cetăţeni ucraineni, dintre care majoritatea absolută sunt femei şi copii”.

Aceşti refugiaţi “nu se simt ca nişte vizitatori. I-aţi primit în familiile voastre cu tandreţe, bunătate frăţească”, a mai subliniat el.

O “pace între fraţi” uneşte cele două ţări, a spus el, exprimându-şi “dorinţa ca aceste cuvinte să fie auzite de vecinii noştri, poporul Belarusului”, un aliat al Rusiei.

“Împreună suntem 90 de milioane de locuitori (…). Este o misiune istorică pentru Polonia şi Ucraina să fie liderii care mâine vor scoate Europa din acest abis, o vor salva de această ameninţare, vor preveni transformarea Europei într-o victimă”, a concluzionat el.

Polonia s-a oferit la începutul acestei săptămâni să livreze avioanele sale Mig-29 armatei americane şi apoi să le predea Ucrainei, o ofertă respinsă de Washington, care a considerat că ar putea provoca o escaladare rusă.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Rusia a lansat bombe cu fosfor ca răspuns la victoria Ucrainei la Eurovision

Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision.

Ministerul rus de Externe: Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina

Alexei Zaitsev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat reporterilor că Rusia nu va folosit armele nucleare în cadrul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” în Ucraina, un risc pe care oficialii occidentali l-au discutat public în repetate rânduri.