Atac cu rachete balistice în Irak. Rachetele au lovit şi consulatul american

Data:

Douăsprezece rachete balistice au vizat Erbil şi consulatul american din capitala Kurdistanului irakian, au asigurat forţele de securitate kurde într-un comunicat de presă în care mai informează că aceste rachete au fost lansate din afara graniţelor Irakului, relatează Agerpres, care citează AFP. Erbil este capitala regiunii Kurdistanului Irakian.

Irakul împarte cu Iranul lunga sa graniţa de est, iar Teheranul joacă în Irak un rol esenţial atât din punct de vedere politic, cât şi economic.

Atacul a fost realizat cu „12 rachete balistice trase asupra unui district din Erbil şi au vizat consulatul american”, potrivit unui comunicat al unităţii de combatere a terorismului din Kurdistan.

„Rachetele au fost lansate din afara graniţelor Irakului şi Kurdistanului, mai precis dinspre estul” ţării.”Nu există pierderi umane, ci doar pagube materiale”, adaugă comunicatul, fără a menţiona posibile pagube aduse consulatului american.

Agenția de știri AP a citat un oficial american al apărării spunând că rachetele au fost lansate din Iran. Oficialii de securitate irakieni au declarat că cel puțin șase rachete au fost lansate către consulatul SUA din Erbil, potrivit AP. Ei au adăugat că mai multe rachete au lovit clădirea.

Cu toate acestea, AP a raportat, citând un oficial american, că nu există nicio dovadă că atacul a vizat intenţionat consulatul SUA.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a numit-o un „atac scandalos”, dar a adăugat că nu s-au raportat victime sau daune la instalațiile guvernului american, arată Deutch Welle.

Radiodifuzorul irakian Kurdistan24, al cărui studio este situat în apropierea consulatului SUA, a transmis în direct după atac și a arătat sticlă spartă și resturi pe podeaua studioului.

În urmă cu câteva zile, o lovitură israeliană în apropierea capitalei siriene Damasc a ucis doi membri ai Gărzii Revoluţionare a Iranului.

Agenția iraniană de știri IRNA a raportat despre atacurile de la Erbil în timp ce a citat mass-media irakiană, dar nu a spus de unde au provenit atacurile. IRNA a spus că „două baze Mossad” din Erbil au fost vizate de atacuri, scrie Deutch Welle.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice

"Trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate de la Sunan, la nord de Phenian, în jurul orei 18:29 (09:29 GMT)", a declarat pentru France Presse şeful Statului major interarme sud-coreean, precizând că rachetele au fost lansate în direcţia Mării de est, cunoscută şi ca Marea Japoniei.

Spania și Marocul redeschid frontierele după 25 de luni

Acordul "definitiv" va fi pus în practică "în zilele următoare", a precizat oficialul la o reuniune la Marrakech a coaliţiei împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii, ce combină capabilităţi multi-arme şi multi-dimensionale, transmite dpa.