DNSC: Trebuie să ținem cont de grupările de atacatori din zona spionajului cibernetic, susținut la nivel statal

Data:

Pe fondul escaladării conflictului din Ucraina, Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează asupra riscurilor unor atacuri cibernetice susținute de grupări de atacatori din zona spionajului cibernetic susținut la nivel statal asupra statelor din regiune, printre care și Republica Moldova, scrie DIGITALIO într-un interviu exclusiv cu reprezentanții DNSC.

Directoratul a răspuns unui set de întrebări adresate de Digitalio, susținând că astfel de atacuri pot fi extrem de perturbatoare, întrucât grupările de atacatori susținute statal au la dispoziție capabilități tehnice mult mai avansate și resurse nelimitate pentru a-si atinge scopurile.

Există o intensificare a amenințărilor cibernetice in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina?

Pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează, riscul de atacuri cibernetice asupra țărilor din regiune este în continuă creștere. Având în vedere natura escaladării continue în spațiul cibernetic, orice organizație ar trebui să ia în considerare această posibilitate și să se pregătească pentru a deveni o țintă directă sau o victimă colaterală a unui atac cibernetic.

Ați observat un pattern al atacurilor cibernetice din ultima perioadă din România, care să indice potențiala implicare a unor atacatori din est?

Una dintre cele mai mari probleme pentru companiile din întreaga lume, nu numai în ultima perioadă, ci de fapt în ultimii câțiva ani, sunt atacurile cu ransomware. Vorbim despre un tip de malware care criptează fișierele de pe dispozitivele infectate, blocând accesul la date și solicitând apoi plata unei răscumpărări în schimbul restituirii accesului proprietarului.

Acest tip de atac a fost atât de eficient în a provoca pierderi financiare companiilor sau utilizatorilor individuali și a îmbogăți infractorii cibernetici, încât acesta a devenit un real model de afaceri – ransomware as a service (RaaS).

Practic, nu trebuie să fii un atacator calificat și să-ți dezvolți propriile arme cibernetice, deoarece poți cumpăra astfel de kituri RaaS pe forumurile dark web care au chiar și servicii de asistență, așa cum fac companiile legitime.

Citiți interviul integral pe DIGITALIO

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related