8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvania MeaTransilvania mea | Prin Apuseni. O seară la Tarnița

Transilvania mea | Prin Apuseni. O seară la Tarnița

Publicat în

spot_img
spot_img

Prin urmare, am respectat decizia lui Ovidiu. Ne-am dus direct în gura câinilor. Ziua se întuneca. Venea noaptea. Câinii lătrau. O harababură totală. Trecem de o primă casă, dar era părăsită: nici urmă de om prin preajmă. A doua gospodărie, la fel. Începuse asfaltul.

După o curbă, numai ce zărim în zare o mașină de teren în fața unei porți din fața unei case. Îl abandonez pe Ovidiu lângă bagaje și îmi fac curaj să intru în curtea omului. Pustiu ca-n Sahara, doar că era mai frig, fiind 19 decembrie, după cum v-am mai spus. Becurile erau stinse, găinile erau puse la somn, câini nu erau… Dracu știe de unde lătrau când veneam noi la vale de pe deal.

Merg prin curte bănuitor. În fund se zărea o șură așa că mi-am zis să văd dacă totuși nu puteam înnopta în fân, prin pod. Și numai ce-mi iasă-n cale proprietarul. Dăduse de mâncare la vaci. Omul, pe numele lui Neluțu Vesa, s-o încruntat un pic, inițial, la mine: de genul ce dracu caut eu pe înserate în ograda lui! Eu eram ca-n biserică la slujbă: țineam mâinile lipite în fața buzelor și mă rugam. I-am zis omului adevărul: că venim de departe și că doream să dormim într-o șură în fân, dar nu știam bine locurile.

Neluțu Vesa s-o încruntat iar către mine. Eu aș fi vrut să-l strig pe Ovidiu să mă scape ca să nu mor, dar ăsta nu venea oricum, că păzea rucsacii. Așa că am început să pun în practică „teoria pacificatorului”. Habar n-am cum se procedează, dar a funcționat. I-am explicat lui Neluțu că suntem doi oameni vai de capul nostru și că am vrea să dormim la el în șură. El o venit spre mine. Eu m-am blocat. Nici pipi nu mai puteam să fac.

…Când m-o prins de gât, prima dată am zis: e gata! Aici se sfârșește viața mea. Asta e! O să rămână Mihnea și fără tată. După care el zice: „Hai să-ți arăt ceva!”… Oare ce vrea să-mi arate? mă gândeam eu. Ovidiu era calm, fiind în siguranță după gard, lângă rucsaci. Eu eram efectiv târât de Neluțu Vesa spre casa mică. Un fel de bucătărie de vară cu cămară. Mă lasă de gât și începe să-mi explice: aici aveți două paturi, televizor, frigider, cămară. Eu eram blocat.

„Din păcate eu nu pot sta cu voi, că trebuie să mă duc peste deal, după valea asta din față, că acolo e nevastă-mea și soacră-mea”.  Mă și gândeam cum vin toți să ne hăcuiască. Apoi a zis că putem mânca din toate bunătățurile pe care le avea în frigider și în cămară. L-am chemat pe Ovidiu să fie martor la minunea care se întâmpla. Am așteptat un pic, că Ovidiu nu obișnuiește să alerge: el mere lent, ca ardeleanul.

Am stat să-mi trag sufletul, când numai ce-l aud pe proprietar că întreabă dacă nu vrem să bem o țuică înainte să plece el către casa soacră-sii. Normal că am zis un NU hotărât! Nu pleca nicăieri fără să bem ceva din cămară. Noi ne propuseserăm să facem o tocană cu cartofi, mazăre, morcovi, ceapă… Am ales țuica. După vreo două ceasuri, Neluțu a plecat. Iar noi am stat să despicăm firul în patru, în timp ce mâncam o conservă. Ce fel de conservă, habar n-am mâncat o conservă de carne și ne-am pus să dormim… Nici n-am pornit televizorul.

Articole recente

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Mai multe articole de același fel