Patru morţi şi peste 100 de răniţi în urma seismului de 7,4 grade care a lovit estul Japoniei

Data:

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 100 au fost rănite în urma seismului puternic cu magnitudinea de 7,4 grade care a lovit miercuri seara estul Japoniei, ducând la emiterea unei alerte de tsunami pe coasta de nord-est a ţării, relatează AFP şi Reuters.

Un tren de mare viteză a deraiat la nord de oraşul Fukushima, fără a produce victime, din cauza seismului care a provocat crăpături pe autostrăzi şi a răsturnat vitrinele din magazine, în timp ce zeci de mii de locuinţe continuau să fie lipsite de energie electrică joi dimineaţa.

Pagubele păreau însă relativ minore în comparaţie cu puterea seismului care a afectat în principal prefecturile Fukushima şi Miyagi din nord-estul Japoniei.

Joi dimineaţa, Hirokazu Matsuno, purtătorul de cuvânt al guvernului, a raportat patru morţi şi 107 persoane rănite, dintre care mai multe grav.

Premierul nipon Fumio Kishida a declarat că guvernul va fi în alertă maximă în legătură cu posibilitatea producerii unor noi seisme puternice în următoarele două-trei zile.

Potrivit Agenţiei nipone de meteorologie (JMA), epicentrul cutremurului care s-a produs miercuri la ora locală 23:36 (14:36 GMT) a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima, unde o centrală nucleară a fost devastată de un tsunami în 2011.

Agenţia a emis imediat un avertisment pentru valuri de un metru înălţime. În final, valuri de 30 cm au fost măsurate în Ishinomaki, prefectura Miyagi. Avertizarea de tsunami a fost ridicată complet joi, la ora locală 05:00 (20:00 GMT).

Nicio anomalie nu a fost detectată la centrala nucleară Fukushima Daiichi, grav avariată în 2011 de tsunami-ul gigantic provocat de un cutremur cu magnitudinea 9, potrivit Agenţiei japoneze pentru securitate nucleară (NRA).

La cealaltă centrală nucleară din prefectura Fukushima, Fukushima Daini, închisă şi ea din 2011, precum şi la centrala Onagawa din prefectura Miyagi, pompele pentru piscinele de răcire a combustibilului uzat au încetat să funcţioneze pentru scurt timp, însă au fost rapid repuse în funcţiune, a anunţat ulterior ANR.

Pe parcursul nopţii de miercuri spre joi au fost înregistrate replici de mai mică intensitate. În anumite localităţi au fost emise avertismente de evacuare pentru rezidenţi.

Situată la intersecţia mai multor plăci tectonice majore pe “Centura de foc” a Pacificului, Japonia este afectată în mod regulat de cutremure şi a impus standarde stricte de construcţie pentru a se asigura că toate clădirile sunt capabile să facă faţă unor cutremure puternice.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice

"Trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate de la Sunan, la nord de Phenian, în jurul orei 18:29 (09:29 GMT)", a declarat pentru France Presse şeful Statului major interarme sud-coreean, precizând că rachetele au fost lansate în direcţia Mării de est, cunoscută şi ca Marea Japoniei.

Spania și Marocul redeschid frontierele după 25 de luni

Acordul "definitiv" va fi pus în practică "în zilele următoare", a precizat oficialul la o reuniune la Marrakech a coaliţiei împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii

Forţele armate israeliene (IDF) au anunţat marţi că au lansat unul din cele mai ample exerciţii din ultimele decenii, ce combină capabilităţi multi-arme şi multi-dimensionale, transmite dpa.