8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvania MeaTransilvania mea | Prin Apuseni. Prin cețuri, spre Almașu Mare

Transilvania mea | Prin Apuseni. Prin cețuri, spre Almașu Mare

Publicat în

spot_img
spot_img

Dimineața a fost splendidă. N-am văzut nimic din cauza cețurilor care acopereau valea Tarniței, sau din cauza norilor din capul nostru. Am mâncat sănătos de dimineață: niște colesterol sub formă de slănină și cârnați, diluat cu ceapă roșie și usturoi. Am făcut curățenie prin bucătăria de vară, deși era mijlocul iernii, am închis ușa și am pus cheia la locul ei, unde fuseserăm deja informați că trebuie să o lăsăm.

Ovidiu o fost tare sprinten. Abia mă țineam după el. Asta la coborâre, pe „drumul de costișă” ce merge pe culme spre șaua dintre văile care despart județele Hunedoara și Alba. Ajunși acolo, am poposit un pic. Cețurile păreau să se fi ridicat un pic mai mult. Eu am crezut că Ovidiu are dreptate și de atunci încolo o să fie vreme faină ca vara, deși m-am uitat în calendar și știam că suntem în mijlocul iernii.

N-am avut de ales și am plecat mai departe. Faine locuri. Mai întâi am mers prin pădure, tot pe curbă de nivel. Am ajuns la o răscruce unde era o cruce de răscruce. Apoi am lăsat drumul care ducea spre Almașu Mare și am mers tot pe culme. Am dat de zăpadă. Am urcat. Apoi am ajuns într-un fel de vârf și am început să coborâm. La cealaltă coborâre eu am fost mai viteaz dacât Ovidiu.

În opinia mea trebuia să ajungem prin satul Almașu de Mijloc. N-am ajuns. Adică am ajuns, dar prima dată ne-am rătăcit și am ajuns tot în Almașu Mare, pe care încercaserăm să-l ocolim. Era o ceață de nu nimereai să-ți bagi degetele-n ochi. Lătrau câinii după noi, încercau oamenii să ne îndrume pe drumul cel bun. Din cauza ceții nu auzeam prea bine, așa că am mers pe unde am crezut eu că-i bine. Ne-am rătăcit, dar nu foarte mulți kilometri.

La crâșma din Almașu Mare, amplasată vizavi de monumentul eroilor din localitate, am așteptat un pic până să ne deie Tanti două beri. Sau o bere și un suc. Eu vreau să cred că Ovidiu o cerut berea. Am plecat spre Almașu de Mijloc. Kilometri peste kilometri. Bocanci umezi. Un chin frumos, ce să mai zic. Începea să se întunece din nou. Deja stresul tindea să atindă cote maxime…

Dar eu nu l-am lăsat pe Ovidiu de izbeliște. Am decis să meargă el în față, în caz că apare vreun urs, lup, mistreț… eu fiind la urmă, eram pradă fragedă. Ovidiu scăpa. Plus că eu am un instinct de conservare ceva de speriat: nu numai animalele sălbatice se uită crunt la mine, dar și soacrele. El e mult mai tânăr ca mine și prefer să-l condamn la o căsnicie fericită ani de zile.

Știu că nu este OK să dai din casă… dar… numai ce trecem noi de Almașu de Mijloc și se pogoară deasupra noastră o minune Dumnezeiască: o mașină Dacia Papuc. Care o oprit și ne-o dus până în Geoagiu (altădată sat, azi oraș). Ne-o lăsat în stația principală, de unde am așteptat autobuzul Geoagiu – Deva. După patruzeci de minute a venit autobuzul, ne-am urcat în el și am mers la cășile noastre din Deva…

Articole recente

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Mai multe articole de același fel

Transilvania mea | Turul Centenarului. Partea I. Din Deva la Timișoara

Habar nu aveam de turul respectiv. Cum stăteam eu liniștit pe canapea, după Revelion, numai ce primesc un mail de la Bamse. Era 4 ianuarie 2018, iar mail-ul era ceva de genul: băăă nu mergem și noi? Bine, Bamse o fost mai finuț și nu m-o luat cu Băăă!. Mi-o zis „Ciao, Dani!”.

Transilvania mea | Prin Apuseni. O seară la Tarnița

După o curbă, numai ce zărim în zare o mașină de teren în fața unei porți din fața unei case. Îl abandonez pe Ovidiu lângă bagaje și îmi fac curaj să intru în curtea omului. Pustiu ca-n Sahara, doar că era mai frig