Candidatul opoziției din Ungaria la alegerile din 3 aprilie, prezent la Cluj unde a fost boicotat de UDMR

Data:

Márki-Zay Péter, candidatul comun al partidelor de opoziție la funcția de premier la alegerile din 3 aprilie din Ungaria, a venit în Transilvania unde are pe agendă întâlniri la Cluj și la Târgu Mureș. Astăzi de la ora 19.00 el susține o dezbatere la „Planetárium Café” , însă patronul acestui loc s-a plâns că a fost puternic șicanat pentru că a permis ca evenimentul să se desfășoare acolo, relatează actualdecluj.ro

„Domnul Márki-Zay Péter ajunge la noi cu un gup de tineri susținători, dar pe lângă aceștia s-au mai înregistrat 70 de tineri și 15 reprezentanți ai presei maghiare”, a declarat Gergő Mostis,  administratoul cafenelei „Planetárium Café” din Cluj Napoca, pentru sursa citată.

Mostis susține că pe 17 martie, persoane neautorizate i-au spart contul de Facebook și au șters pagina Planetárium Café. „După aceea, poza mea de profil a fost înlocuită și cu o fotografie extrem de obscenă, pentru care pagina de Facebook a fost dezactivată automat timp de 30 de zile”, a relatat Gergő Mostis.

Pentru ca informația despre dezbaterea lui Márki-Zay Péter să ajungă totuși și la comunitatea maghiară din Cluj, Gergő Mostis a apelat la deținătorul paginii de facebook „Clujul Civic”, urmărită de peste 13.500 de utilizatori.

„Eu nu sunt implicat în niciun fel în organizarea acestei dezbateri la Cluj, însă m-a șocat cât de mult a fost boicotat evenimentul de aceea am răspuns pozitiv când am fost solicitat să fie difuzat pe Clujul Civic”, a comentat activistul civic István Szakáts, administratorul paginii.

Combatanții lui Márki-Zay Péter din România au mers până într-acolo încât au distribuit în spațiul online imaginea liderului politic maghiar sugerând că acesta ar semăna, fizic, cu Nicolae Ceaușescu.

Recent, opt lideri UDMR au semnat o scrisoare, în care acuzau opoziția din Ungaria de lipsa de implicare în problemele comunității maghiare din România, răspunzând negativ la intenția lui Péter Márki-Zaiy de a veni în vizită, în campania electorală. Cel mai mult, opoziției din Ungaria i se reproșa referendumul din 5 decembrie 2004, privind acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor de peste graniţe, dar și lipsa de reacție când mai mulți reprezentanți de seamă ai comunității ar fi fost „persecutați” de DNA.

Scrisoarea a fost semnată de preşedinţii Consiliilor Judeţene din Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare (Csaba Borboly, Sándor Tamás, Ferenc Péter şi Csaba Pataki), precum şi de primarii municipiilor de reşedinţă din aceste judeţe, Attila Korodi (Miercurea Ciuc), Árpád Antal (Sfântu Gheorghe), Zoltán Soós (Târgu-Mureş) şi Gábor Kereskényi (Satu Mare).

În scrisoarea publicată în exclusivitate de portalul Székelyhon.ro se preciza că reprezentantul legitim al comunităţii maghiare din Transilvania este Hunor Kelemen (președintele UDMR), iar dacă forţele de opoziţie din Ungaria sunt preocupate și vor să dea atenţie maghiarilor din Transilvania în cadrul campaniei electorale, atunci pe el trebui să-l contacteze mai întâi.

Alegerile parlamentare din Ungaria au loc în 3 aprilie, iar cele mai importante șase partide opozante FIDESZ-ului, l-au desemnat pe Márki-Zay Péter drept candidat comun pentru poziția de premier.

Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, este primar al unui orăşel din sudul Ungariei. Este catolic practicant, tată a şapte copii și fondator al mişcării „O Ungarie pentru Toţi” (MMM) . El a fost selectat în urma unei competiții interne între partidele de opoziție să fie candidat unic pentru a-l înfrunta la Viktor Orban.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Trafic blocat în Florești: “Am făcut 2 h jumate până în Cluj…”

Floreştenii care o iau spre Cluj-Napoca în fiecare dimineaţă sunt captivi în trafic şi nici măcar nu mai apucă blocajele din oraş, deoarece sunt prizonieri în traficul comunei înainte de a atinge cu roţile "caleştilor regale" şoselele municipiului.