150 de ani de muzeografie orădeană, marcați de Muzeul Țării Crișurilor

Data:

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, organizează expoziția aniversară 150 de ani de muzeografie orădeană. Istoricul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, al cărei vernisaj va avea loc în 30 martie 2022, de la ora 12.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).
Expoziția are ca scop principal ilustrarea celor mai importante momente din evoluția Muzeului Țării Crișurilor și, în același timp, dorește să aducă un omagiu muzeografilor ce au contribuit pe parcursul timpului la îmbogățirea patrimoniului cultural al instituției muzeale.
Înființată la 28 august 1872, precursoarea instituției muzeale orădene, Societatea de Arheologie și Istorie a județului Bihor și a orașului Oradea, și-a propus ca „prin donații, achiziții și săpături arheologice să strângă vestigii ale trecutului istoric al Bihorului”, ca din obiectele adunate să se realizeze „o expoziție permanentă ce să se poată vizita de public și, în același timp, ca această expoziție să fie adăpostită într-un locaș propriu”. Societatea și-a împlinit acest deziderat în 1896, când a organizat pentru prima oară în spațiul bihorean un muzeu dedicat publicului larg, în actuala clădire care găzduiește Palatul Copiilor din Oradea.
Expoziția prezintă numeroase documente, registre vechi, fotografii de epocă, instrumente utilizate de către specialiști de-a lungul anilor, precum și câteva piese deosebite din vechea colecție a Societății, Colecția Ipolyi, numită astfel după episcopul romano-catolic de Oradea, Arnold Ipolyi (1823-1886), care a donat orașului prin testamentul său numeroase piese unicate aflate în proprietatea sa personală, cu condiția ca ele să fie utilizate în viitoare expoziții destinate cetățenilor orașului.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Spectacol pentru elevii orădeni susținut de Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a prezentat marţi, la Colegiul naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, un spectacol în premieră, dedicat elevilor, în cadrul proiectului pilot în România "Teatru contemporan în săli de clasă", a informat marţi, într-un comunicat, teatrul orădean.

Opt percheziţii la persoane care sunt bănuite de furtul unui seif cu bani 

Conform sursei citate, în urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe telefoane mobile, înscrisuri (bonuri de casă cu sume cheltuite), 15.900 de euro, 60.200 de lei, documentele autoturismului folosit, 2 staţii de emisie-recepţie şi obiecte vestimentare.

Şase asistente medicale din Bihor, Satu Mare și Sălaj, premiate la Oradea cu premiul ”Dr. Mozes Carol”

Iniţiatorul acestui premiu, Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a precizat că alegerea temei nu a fost deloc dificilă, fiind recompensaţi "cei mai buni dintre cei buni", pentru implicarea lor profesională şi sufletească în traversarea crizei sanitare.