Aproape 20 de tone cu ajutoare au pornit din Oradea spre vama Halmeu

Data:

Orădenii și bihorenii s-au mobilizat exemplar în sprijinul ucrainenilor din orașul Ivano-Frankivsk, aproape 20 de tone de ajutoare încărcate în două camioane pornind azi spre vama Halmeu. De aici, acestea  vor fi preluate de reprezentanții orașului ucrainean.

„Primăria Oradea mulțumește firmei Rozoti, reprezentată de dl. Silaghi Zsolt, care a asigurat gratuit transportul ajutoarelor, punând la dispoziție cele două camioane. Totodată, municipalitatea mulțumește grupului de iniţiativă Bihor pentru Ucraina pentru mobilizarea exemplară de care a dat dovadă în coordonarea logistică a acestui sprijin umanitar. În egală măsură, mulțumirile se îndreaptă spre Prefectura Județului Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, primăriile din județ, cetățenii, firmele, fundațiile, cultele implicate și sutele de voluntari care și-au sacrificat din timpul lor pentru această cauză. Imaginea celor două camioane care se îndreaptă azi spre Ucraina este de altfel imaginea solidarității și spiritului civic care caracterizează comunitatea orădeană și bihoreană”, a declarat city-managerul Mihai Jurca.

Camioanele au fost încărcate cu produse de îmbrăcăminte sortate pe vârste și categorii, medicamente, produse sanitare/de igienă și alimente neperisabile (ulei, făină, zahăr, orez, conserve etc)

Așa cum s-a mai spus, nevoile orașului Ivano-Frankivsk, cu care Oradea are încheiat un acord de parteneriat încă din 2003, nu sunt doar cele legate de propria comunitate, având în vedere că administrația publică respectivă ajută acum și orașele bombardate din estul Ucrainei, mulți dintre locuitorii acestora refugiindu-se în Ivano-Frankivsk.

Donațiile se fac în continuare la centrul  deschis de Primăria Oradea pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, vizavi de Karaviem, administrat de grupul de iniţiativă Bihor pentru Ucraina.

De la deschiderea centrului destinat colectării de ajutoare pentru ucrainenii aflați în zonele de conflict s-au colectat o serie de produse de primă necesitate, lista completă a produselor de care este nevoie acum putând fi vizualizată pe site-ul www.bihorpentruucraina.ro.

„Cu toții vrem să dăm o mână de ajutor, însă, în timpul unei crize umanitare, conjugarea şi coordonarea eforturilor de ajutorare sunt esențiale, pentru a nu risipi resursele. Rămâne deschis în continuare apelul către cetățeni, către firmele orădene, societățile din parcul industrial, care pot să vină în sprijinul ucrainenilor greu încercați de război, atât cu donații financiare, cu ajutoare, cu sprijin în rezolvarea diverselor probleme logistice (transport, depozitare, înfoliere marfă, cutii cartonate etc) sau cu munca de voluntariat de care este atât de mare nevoie acum”, a precizat Cătălin Popa, unul dintre coordonatorii grupului de iniţiativă.

Recomandările anterioare rămân valabile: produsele alimentare donate să aibă un termen de valabilitate cât mai mare, iar îmbrăcămintea donată să fie în stare bună și să fie sortată atunci când se predă la centru, pentru a mai reduce din efortul voluntarilor.

Donațiile nu trebuie să se oprească aici, pentru că, din păcate, criza declanșată de război nu se va rezolva prea curând. Primăria Oradea împreună cu toți ce implicați va continua să organizeze și alte transporturi.

Trebuie știut că în Ivano-Frankivsk există o lipsă acută de produse în magazine, rutele de aprovizionare comerciale fiind grav afectate, foarte multe femei și copii refugiindu-se acum dinspre vestul spre estul Ucrainei. Astfel, toate sălile de sport și alte spații publice din Ivano sunt pline de refugiați care au plecat de la casele lor cu ce au putut.

Donații în bani sau produse

Donațiile în bani se pot face la contul deschis de Fundația Comunitară Oradea:

IBAN: RO35BACX0000002181914001, SWIFT BACXROBU, cu mențiunea „Ajutor pentru Ucraina”.

Cei care vor să doneze o pot face la oricare din cele 46 de ONG-uri unite în grupul de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina”.

Centrul de colectare de pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, este deschis sâmbătă și duminică, între orele 12:00 – 18:00, iar de luni până vineri, în intervalul orar 17:00 – 20:00.

Call-center-ul pus la dispoziție de grupul Bihor pentru Ucraina, la care se poate suna pentru informații suplimentare, este 0359. 456.123.

Sunt așteptați să se alăture inițiativei „Bihor pentru Ucraina” toți cei care vor să se implice activ în această acțiune umanitară.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Spectacol pentru elevii orădeni susținut de Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a prezentat marţi, la Colegiul naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, un spectacol în premieră, dedicat elevilor, în cadrul proiectului pilot în România "Teatru contemporan în săli de clasă", a informat marţi, într-un comunicat, teatrul orădean.

Opt percheziţii la persoane care sunt bănuite de furtul unui seif cu bani 

Conform sursei citate, în urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe telefoane mobile, înscrisuri (bonuri de casă cu sume cheltuite), 15.900 de euro, 60.200 de lei, documentele autoturismului folosit, 2 staţii de emisie-recepţie şi obiecte vestimentare.

Şase asistente medicale din Bihor, Satu Mare și Sălaj, premiate la Oradea cu premiul ”Dr. Mozes Carol”

Iniţiatorul acestui premiu, Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a precizat că alegerea temei nu a fost deloc dificilă, fiind recompensaţi "cei mai buni dintre cei buni", pentru implicarea lor profesională şi sufletească în traversarea crizei sanitare.