fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEViktor Orbán respinge cererile preşedintelui ucrainean privind trimiterea armelor şi interzicerea utilizării...

Viktor Orbán respinge cererile preşedintelui ucrainean privind trimiterea armelor şi interzicerea utilizării surselor de energie ruseşti

Publicat în

spot_img
spot_img

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a respins cererile formulate de preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky faţă de Ungaria în cadrul Consiliului European, deoarece acestea sunt contrare intereselor Ungariei, a declarat, vineri, agenţiei ungare de presă MTI Bertalan Havasi, şeful Biroului de Presă al Prim-ministrului ungar.

El a precizat că preşedintele Ucrainei a cerut două lucruri de la Ungaria şi de la prim-ministrul Viktor Orbán. Prima: să voteze extinderea sancţiunilor asupra sectorului energetic şi Ungaria să nu cumpere gaz şi petrol de la Rusia. A doua sa solicitare a fost ca Ungaria să permită tranzitul armelor şi să trimită arme în Ucraina.

Bertalan Havasi a spus că Viktor Orbán a respins ambele cereri pentru că contravin intereselor Ungariei. Ungaria vrea să rămână în afara acestui război, de aceea nu va permite tranzitarea armelor şi nu va trimite arme în Ucraina. În acelaşi timp, îi ajută cu toate mijloacele refugiaţii de război, oferindu-le asistenţă umanitară, a subliniat şeful de presă.

Potrivit acestuia, până joi au ajuns în Ungaria o jumătate de milion de refugiaţi ucraineni, iar ţara a trimis în Ucraina ajutoare în valoare de 2 miliarde de forinţi (5,33 milioane de euro).

Oprirea livrării petrolului şi gazului ar însemna că familiile maghiare vor trebui să plătească preţul războiului. 85% din gospodăriile ungare sunt încălzite cu gaz, iar 64% din importul de petrol al Ungariei provine tot din Rusia, a reamintit şeful Biroului de Presă al Prim-ministrului, subliniind că această cantitate de gaz livrată în momentul actual de Rusia nu poate fi obţinută nici fizic din vreo altă sursă.

Bertalan Havasi a reiterat poziţia guvernului, potrivit căreia Ungaria nu poate permite ca preţul războiului să fie plătit de familiile maghiare. Prin urmare, la fiecare for european, ca şi până acum, vom continua să ne opunem extinderii sancţiunilor asupra surselor de energie ruseşti, a spus el.

Într-o intervenție prin video-conferință, Volodimir Zelenski s-a adresat adunării Consiliului European care a avut loc la Bruxelles. În timp ce mulțumea tuturor țărilor Uniunii Europene, Zelenski s-a oprit la Ungaria: „Ungaria. Aș vrea să mă opresc aici și să fiu sincer. Trebuie să decideți cui sunteți alături”, a spus Zelenski în fața liderilor europeni. El i s-a adresat direct premierului ungar, Viktor Orbán, spunându-i să decidă.

Articole recente

Deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, discuţii la Munchen despre continuarea proiectelor finanţate de către Bavaria în țara noastră

Ovidiu Ganț a precizat că proiectele vizează atât minoritatea germană, cât şi copiii şi tinerii cu nevoi speciale, respectiv bolnavii de diabet şi hemofilie.  

Tánczos Barna, după înscrierea lipiţanilor în patrimoniul UNESCO: Este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal...

În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipiţană în judeţul Braşov, la Sâmbăta de Jos, şi în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud

Prelevare de organe la Arad | Un pacient aflat în moarte cerebrală salvează vieți în România și în Croaţia

Deoarece pe teritoriul naţional nu au existat pacienţi compatibili, inima arădeanului va salva  viaţa unui pacient din Croaţia. 

Corifeii Marii Uniri, uitați de organizatori de 1 Decembrie | Nicio floare depusă la busturile lor

Busturile unioniştilor şi ale altor personalităţi marcante care au avut legătură cu actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 aflate în preajma Sălii Unirii din Alba Iulia au fost omise de organizatorii manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României şi a împlinirii a 104 ani de la Marea Unire, precum şi de asociaţiile patriotice, astfel încât nicio floare nu a fost depusă la soclul acestora.

Mai multe articole de același fel

Bruxellesul recomandă îngheţarea a peste 13 miliarde de euro destinaţi Ungariei

Comisia Europeană consideră că Ungaria nu a progresat suficient în privinţa reformelor şi propune suspendarea a 7,5 miliarde euro din banii de Redresare şi Rezilienţă