Viktor Orbán respinge cererile preşedintelui ucrainean privind trimiterea armelor şi interzicerea utilizării surselor de energie ruseşti

Data:

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a respins cererile formulate de preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky faţă de Ungaria în cadrul Consiliului European, deoarece acestea sunt contrare intereselor Ungariei, a declarat, vineri, agenţiei ungare de presă MTI Bertalan Havasi, şeful Biroului de Presă al Prim-ministrului ungar.

El a precizat că preşedintele Ucrainei a cerut două lucruri de la Ungaria şi de la prim-ministrul Viktor Orbán. Prima: să voteze extinderea sancţiunilor asupra sectorului energetic şi Ungaria să nu cumpere gaz şi petrol de la Rusia. A doua sa solicitare a fost ca Ungaria să permită tranzitul armelor şi să trimită arme în Ucraina.

Bertalan Havasi a spus că Viktor Orbán a respins ambele cereri pentru că contravin intereselor Ungariei. Ungaria vrea să rămână în afara acestui război, de aceea nu va permite tranzitarea armelor şi nu va trimite arme în Ucraina. În acelaşi timp, îi ajută cu toate mijloacele refugiaţii de război, oferindu-le asistenţă umanitară, a subliniat şeful de presă.

Potrivit acestuia, până joi au ajuns în Ungaria o jumătate de milion de refugiaţi ucraineni, iar ţara a trimis în Ucraina ajutoare în valoare de 2 miliarde de forinţi (5,33 milioane de euro).

Oprirea livrării petrolului şi gazului ar însemna că familiile maghiare vor trebui să plătească preţul războiului. 85% din gospodăriile ungare sunt încălzite cu gaz, iar 64% din importul de petrol al Ungariei provine tot din Rusia, a reamintit şeful Biroului de Presă al Prim-ministrului, subliniind că această cantitate de gaz livrată în momentul actual de Rusia nu poate fi obţinută nici fizic din vreo altă sursă.

Bertalan Havasi a reiterat poziţia guvernului, potrivit căreia Ungaria nu poate permite ca preţul războiului să fie plătit de familiile maghiare. Prin urmare, la fiecare for european, ca şi până acum, vom continua să ne opunem extinderii sancţiunilor asupra surselor de energie ruseşti, a spus el.

Într-o intervenție prin video-conferință, Volodimir Zelenski s-a adresat adunării Consiliului European care a avut loc la Bruxelles. În timp ce mulțumea tuturor țărilor Uniunii Europene, Zelenski s-a oprit la Ungaria: „Ungaria. Aș vrea să mă opresc aici și să fiu sincer. Trebuie să decideți cui sunteți alături”, a spus Zelenski în fața liderilor europeni. El i s-a adresat direct premierului ungar, Viktor Orbán, spunându-i să decidă.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related