fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEHit és tudás

Hit és tudás

Publicat în

spot_img
spot_img

Amikor egy írástudó megkérdezte Jézus Krisztust a legfôbb parancsolatról, akkor az Úr nemcsak egyszerûen idézte a Nagy Sömát (5 Mózes 6,4-5), hanem hozzáfûzött valamit. A mózesi parancs ugyanis azt mondja, hogy “Szeresd az URat, a te Istenedet teljes szívedbôl, teljes lelkedbôl és teljes erôdbôl!” Ezt a sort egészíti ki Urunk azzal, hogy “teljes elmédbôl”. (Márk 12,30) Elejét veszi ezzel a hit és a tudás ôsi hamis szembeállításának. Hiszen a hit ellentéte nem a tudás, hanem a hitetlenség; a tudás ellentéte pedig a tudatlanság. Nem elég ezt elégszer hangsúlyozni, mert az ezzel kapcsolatos tévedések újra és újra felütik a fejüket. Minden nemzedék számára tisztázni kell, hogy hit és tudás nemhogy nem ellentétei egymásnak, hanem kiegészítik egymást, ahogy azt gyakran látjuk nagyon okos istenfélô ember életében.

Bátran ki lehet jelenteni, hogy tudás nélkül nincs igazi hit és hit nélkül nincs helyes tudás. Tudás nélkül azért nincs igaz hit, mert tudnunk kell, kiben hiszünk. Akiben hiszünk, azt ismernünk kell, különben nem tudunk jól hinni benne. Hit nélkül nincs helyes tudás, mert az Istenbe vetett hit nélkül a tudás könnyen válhat az ember ellenségévé. A modernkori technikai fejlôdés ezt a kijelentést számtalanszor alátámasztotta már. Végül pedig a tudomány világában az igazi nagy felfedezésekhez mindig hozzájárult valami, ami a tudáson felül volt, ami meghaladta, idegen szóval transzendálta azt. Ezzel pedig meg is érkeztünk a transzcendes, az anyagi világon túli, a hit szükségességéhez a tudományos gondolkodásban.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Articole recente

Deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, discuţii la Munchen despre continuarea proiectelor finanţate de către Bavaria în țara noastră

Ovidiu Ganț a precizat că proiectele vizează atât minoritatea germană, cât şi copiii şi tinerii cu nevoi speciale, respectiv bolnavii de diabet şi hemofilie.  

Tánczos Barna, după înscrierea lipiţanilor în patrimoniul UNESCO: Este pentru prima dată când o rasă de cai şi tradiţiile de creştere a acestui animal...

În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipiţană în judeţul Braşov, la Sâmbăta de Jos, şi în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud

Prelevare de organe la Arad | Un pacient aflat în moarte cerebrală salvează vieți în România și în Croaţia

Deoarece pe teritoriul naţional nu au existat pacienţi compatibili, inima arădeanului va salva  viaţa unui pacient din Croaţia. 

Corifeii Marii Uniri, uitați de organizatori de 1 Decembrie | Nicio floare depusă la busturile lor

Busturile unioniştilor şi ale altor personalităţi marcante care au avut legătură cu actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 aflate în preajma Sălii Unirii din Alba Iulia au fost omise de organizatorii manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României şi a împlinirii a 104 ani de la Marea Unire, precum şi de asociaţiile patriotice, astfel încât nicio floare nu a fost depusă la soclul acestora.

Mai multe articole de același fel

Adventi váradalmaink

Gondoljuk csak végig, mire várunk az ezidei Adventben! Amellett, hogy várjuk Karácsony eljöttét, amikor a mi Urunk, Jézus Krisztusunk testet öltését ünnepeljük.

Az Újtetámentum hagyományozása

A Szentírás eredetisége és megbízhatósága komoly kérdéseket vet fel, amellyel külön teológiai tudományág foglalkozik. Minden kritika ellenére megállapítható, hogy a Biblia szavai mindenütt egyeznek azokkal a kéziratokkal, amelyek újra és újra felfedezésre kerülnek.