Instanța l-a iertat pe cel care a vandalizat mai multe indicatoare bilingve din Ținutul Secuiesc

Data:

Curtea de Apel Târgu Mureş a hotărât încetarea procesului penal împotriva bărbatului care a vopsit denumirea maghiară a mai multor localităţi din Ţinutul Secuiesc. El fusese reclamat pentru comiterea infracţiunii de distrugere şi instigare la ură după ce, în ianuarie 2020, a vopsit denumirile maghiare de pe indicatoarele bilingve ale localităţilor Trei Sate, Bisericani, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare şi Miercurea Ciuc.

Pe baza înregistrărilor camerelor de supraveghere, poliţiştii locali din Odorheiu Secuiesc au reuşit să identifice numărul de înmatriculare al autoturismului infractorului, fiind vorba despre un bărbat din judeţul Bacău. La el a fost găsit şi pulverizatorul cu vopsea.

Bărbatul de 30 de ani, care a fost condamnat deja de mai multe ori în străinătate, a fost acuzat de procurori doar pentru comiterea infracţiunii de distrugere. Judecătoria Odorheiu Secuiesc nu a considerat instigare la ură faptul că bărbatul a vopsit numai denumirile maghiare pe indicatoarele bilingve ale aşezărilor. Totuşi, din cauza infracţiunii de distrugere, instanţa l-a condamnat în primă instanţă pe făptuitor la 6 luni de închisoare, în regim de detenţie şi, potrivit hotărârii instanţei, ar fi trebuit să plătească şi cheltuielile de curăţare a indicatoarelor, precum şi cheltuielile de judecată.

Bărbatul a făcut recurs împotriva sentinţei, iar Curtea de Apel Târgu Mureş a încetat, vineri, procesul penal împotriva acestuia. Potrivit minutei sentinţei, publicată pe portalul instanţelor de judecată din România, completul de judecată a luat această hotărâre ca urmare a încheierii acordului de mediere între inculpat şi partea civilă, în luna ianuarie. Astfel, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) şi-a retras plângerea prealabilă. Potrivit hotărârii definitive, bărbatul care a vopsit indicatoarele trebuie să plătească doar cheltuielile de judecată în valoare de 500 de lei.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar relansează procesul de fuziune

Procesul trebuie reluat deoarece în decembrie anul trecut Curtea de Apel Bucureşti a respins înregistrarea Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), formată prin fuziunea celor două partide.