Mai multe elemente de muniţie, provenite din cele două conflagraţii mondiale, au fost distruse în Harghita

Data:

Mai multe elemente de muniţie, provenite din cele două conflagraţii mondiale, au fost distruse, miercuri, de specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), într-un poligon amenajat pe raza localităţii Cârţa.

Potrivit Biroului de Presă al ISU Harghita, au fost distruse 19 elemente de muniţie descoperite de cetăţeni pe raza judeţului, în ultima perioadă, respectiv două grenade de mână, o lovitură cu grenadă antitanc, patru proiectile explozive, un proiectil perforant trasor, o bombă de aruncător calibru 80 mm, o mină antiblindat şi alte nouă elemente de muniţie ce nu conţineau exploziv.

Distrugerea acestora s-a făcut prin explozie, folosindu-se procedeul electric, dublat de un procedeu pirotehnic de siguranţă, misiunea pirotehniştilor încheindu-se cu succes, mai precizează ISU.

Sursa citată a subliniat că pirotehniştii ISU Harghita au fost sprijiniţi de către echipaje ale Serviciului Poliţiei Rutiere şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, dar şi de Primăria Cârţa, care a pus la dispoziţie terenul pe care se efectuează misiunile pirotehnice de distrugere controlată.

Specialiştii le reamintesc celor care descoperă elemente de muniţie că este interzis să le atingă, să le lovească sau să le mişte din locul în care le-au găsit, să le introducă în foc, să demonteze părţi componente sau să le folosească în vreun fel.

Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune de urgenţă la numărul 112.

În Harghita, se descoperă în mod frecvent elemente de muniţie, cele mai multe atunci când se efectuează lucrări agricole sau de de construcţii, dar în ultima vreme s-au înmulţit cazurile în care acestea sunt descoperite de detectorişti autorizaţi.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Miercurea-Ciuc organizează, în premieră, un Hackathon social

Primăria Miercurea-Ciuc organizează, în premieră, un Hackathon social, un concurs de idei pentru ca strada Petőfi, artera pietonală a oraşului, să redevină centrul vieţii comunitare a urbei.