2 aprilie: Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Monumentul Unirii din Alba Iulia, va fi iluminat în culoarea albastră

Data:

Monumentul Unirii din Cetatea Alba Carolina, va fi sâmbătă seara, iluminat în culoarea albastră, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.

Pentru a marca cât mai bine această zi, Primăria Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială, alături de Asociația pentru Consiliere și Asistență Specializată şi alte ONG-uri, împreună cu Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, prin Centrul de Sănătate Mintală Copii, derulează o campanie constructivă comună.

Organizatorii le vor distribui locuitorilor municipiului, pliante informative cu privire la cele mai frecvente tulburări din spectrul autist deoarece ne dorim ca cei din jur să empatizeze cu copiii care prezintă aceste afecțiuni. Să îi înțeleagă, sprijine și ajute, când este cazul.

”Îi aşteptăm alături de noi, în zona Monumentului Unirii din Cetatea Alba Carolina, pe toţi cei care doresc să transmită un gând bun persoanelor cu autism şi familiilor acestora, pe toţi cei ce doresc să îşi exprime solidaritatea prin prezenţă. Rugăm pe cei care ne sunt alături să poarte un articol/accesoriu vestimentar de culoare albastră”, au transmis reprezentații Spitalului din Alba Iulia.

Autismul nu este un handicap intelectual și nici o boală psihică. Este o tulburare extrem de complexă, foarte serioasă și foarte răspândită. Numărul copiilor afectați de autism e mai mare decât al celor cu diabet, cancer sau SIDA, la un loc.

Tulburările din spectrul autist se manifestă prin perturbări semnificative ale comportamentului, comunicării și relaționării sociale.

Copiii cu acest tip de tulburări se izolează într-o lume a lor, par indiferenți, incapabili să stabilească legături emoționale chiar și cu persoanele cele mai apropiate.

De asemenea, au comportamente bizare, uneori repetitive (ex. legănat, rotirea mâinilor în fața ochilor) sau comportamente dificile ca: agresivitate față de alții sau față de propria persoană, ritualuri, râs-plâns nemotivat, frici multiple, tulburări de somn și alimentație, joc solitar lipsit de creativitate, manipulativ.

Poate să apară virarea calitativă specifică a limbajului: copilul folosește noțiuni aproximative, confundă sensul concret al cuvintelor cu cel figurativ, dinamica și intonația cuvintelor sunt bizare: uneori repetă cuvintele celor din jur în situații inadecvate, alteori copilul folosește cuvinte proprii având un limbaj neinteligibil; copilul vorbește despre sine la persoana a 3-a, conștiința de sine nefiind achiziționată.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Reacția lui Ion Țiriac după ce hocheiștii români au cântat imnul Ținutului Secuiesc

”Care scandal din hochei? Eu ştiu că o ţară are un imn al ei şi atunci când nu mi s-a cântat imnul ţării mele eu am ieşit afară. Şi nu era la Băicoi, era în Statele Unite, cu televiziunile mondiale. Şi a doua zi au fost obligaţi să îmi cânte imnul ţării mele”, a spus Ţiriac

SCANDAL LA EUROVISION: Votul României a fost modificat, punctajul maxim pentru Moldova fiind atribuit Ucrainei

"Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei" - transmite TVR, într-un comunicat.

Biblioteca Batthyaneum, inclusă în premieră în programul Noaptea Muzeelor de la Alba Iulia

Mii de persoane au vizitat în Noaptea Muzeelor, la Alba Iulia, Sala Unirii şi clădirea Babilon, Principia şi Biblioteca Batthyaneum, inclusă în premieră în cadrul acestui eveniment organizat în Alba din 2010.