Fostul primar din Şelimbăr şi secretarul primăriei, dar şi zece persoane fizice şi un fost executor judecătoresc, trimişi în judecată

Data:

DNA anunţă, vineri, trimiterea în judecată a fostului primar din comuna Şelimbăr, judeţul Sibiu, Daniel Maricuţa şi a secretarului primăriei Elena Scumpu, în dosarul deschis încă din 2015. Aceştia, alături de alte zece persoane şi un fost executor judecătoresc, sunt acuzaţi de mai multe infracţiuni, valoarea totală a bunurilor pe care şi le-au însuşit în urma activităţii infracţionale depăşins 114 milioan de euro.

DNA anunţă, vineri, trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi:  

MARICUŢA IOAN DANIEL, la data faptelor primar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu şi preşedinte al Comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de: 
– constituire a unui grup infracţional organizat, 
– două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite dintre care una în formă continuată (7 acte materiale), 
– spălare a banilor în formă continuată (2 acte materiale); 

SCUMPU ELENA, la data faptei şi în prezent secretarul Comunei Şelimbăr, jud. Sibiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de: 
– constituire a unui grup infracţional organizat, 
– două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite dintre care una în formă continuată (7 acte materiale); 

Persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de: 
– constituire a unui grup infracţional organizat, 
– spălare a banilor în formă continuată (7 acte materiale), 
– instigare la spălare a banilor în formă continuată (4 acte materiale); 

NOUĂ persoane fizice fără calitate specială pentru interacţiuni de constituire de grup infracţional organizat şi spălare a banilor; 

MARIN VASILE, la data faptei executor judecătoresc, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite; 

Persoanele juridice SC ALCORADU SRL, SC VINARIA SA, SC REAL R&D COMPANY SRL (aflate sub controlul inculpatului Maricuţa Ioan Daniel), fiecare pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor. 

”În perioada 2000 – 2015, în calitate de primar şi de preşedinte al Comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel împreună cu inculpata Scumpu Elena şi cu un alt inculpat, persoană fără calitate specială, ar fi constituit o grupare infracţională ce avea ca scop acapararea abuzivă a unor terenuri, prin nesocotirea drepturilor legale ale persoanelor îndreptăţite la reconstituire, şi valorificarea acestora către diverşi investitori. Valoarea de piaţă însemnată a acestor terenuri era determinată de poziţionarea lor, în aria comunei Şelimbăr situată în vecinătatea municipiului Sibiu”, au reţinut în rechizitoriu procurorii DNA.  

Potrivit acestora, Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena ar fi determinat mai mulţi solicitanţi îndreptăţiţi la reconstituirea dreptului de proprietate sau moştenitori ai acestora să accepte semnarea unor procuri notariale prin care să împuternicească anumite persoane indicate de inculpaţi să vândă terenurile care urmau a fi atribuite. 

”Pentru a-i face să semneze procurile, inculpaţii ar fi apelat fie la mijloace de presiune asupra solicitanţilor îndreptăţiţi (ameninţări că le vor fi repartizate terenuri lipsite de valoare) sau tracasare (amânarea sub diverse pretexte a finalizării reconstituirii dreptului de proprietate), fie i-au indus în eroare (prin ascunderea amplasamentului real şi al valorii reale a terenurilor, plătindu-le sume modice pentru terenuri prezentate ca fiind disparate, situate în locuri greu accesibile, dar care în realitate valorau sute de mii de euro). În alte cazuri, inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena ar fi identificat şi determinat persoane neîndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate să formuleze cereri de reconstituire şi să emită procuri notariale în favoarea persoanelor indicate de inculpaţi”, au mai transmis procurorii.  

Aceştia explică faptul că, după ce s-au asigurat că terenurile se vor afla sub controlul lor (prin emiterea procurilor notariale), inculpaţii ar fi semnat procese verbale fictive de punere în posesie, fără ca activităţile de punere în posesie să aibă loc în realitate. 

”Mai mult, inculpaţii ar fi modificat conţinutul unor procese verbale de punere în posesie (prin ştergerea unor parcele şi înlocuirea cu alte parcele), fără ştiinţa persoanelor vătămate şi fără a exista vreo punere în posesie pentru terenurile adăugate prin fals în conţinutul proceselor verbale. De exemplu, în cazul unei persoane, după emiterea titlului de proprietate, ar fi fost întocmit în întregime un nou proces verbal de punere în posesie, cu alte parcele faţă de cele cuprinse în titlul de proprietate. În cazul alteia, întocmirea procesului verbal de punere în posesie şi eliberarea titlului de proprietate s-ar fi făcut în mod total abuziv, în favoarea unei persoane decedate în acel moment”, se mai arată în rechizitoriu.  

Potrivit procurorilor, în alte cazuri, procesele verbale de punere în posesie ar fi fost semnate fără drept de alte persoane, în locul proprietarilor, fără ca punerea în posesie să aibă loc în realitate. 
 
”După emiterea titlurilor de proprietate, acestea nu erau comunicate persoanelor care solicitaseră reconstituirea dreptului de proprietate, ci ar fi rămas la dispoziţia membrilor grupului infracţional. 
Terenurile au făcut obiectul unor vânzări fictive repetate: în prima fază, ele au fost vândute de către persoanele împuternicite prin procurile notariale. În continuare, aceste suprafeţe au făcut obiectul unor multiple dezmembrări, schimburi şi vânzări. Întreaga operaţiune nelegală de valorificare ar fi fost orchestrată de inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel, Scumpu Elena şi cea de-a treia persoană fără calitate specială, în beneficiul membrilor grupului infracţional”, mai arată DNA.  

Terenurile ar fi fost transferate în mod repetat, prin acte notariale fictive (încheiate în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora), fie în proprietatea inculpaţilor care au aderat sau au sprijinit grupul infracţional organizat, fie în proprietatea altor persoane interpuse, care au acţionat la solicitarea membrilor grupului infracţional organizat, acceptând să semneze acte notariale fictive, fără a cunoaşte celelalte părţi contractante, fără a primi sau plăti vreo sumă de bani, în realitate imobilele aflându-se la dispoziţia exclusivă a inculpaţilor. 

În final, inculpaţii care au aderat sau sprijinit grupul infracţional ar fi vândut terenurile unor cumpărători de bună credinţă (operatori de retail sau investitori imobiliari etc.), încasând sume mari de bani. 

O parte din aceste sume de bani ar fost reintroduse fraudulos în circuitul financiar, prin creditarea societăţilor comerciale aflate sub controlul inculpatului Maricuţa Ioan Daniel (SC ALCORADU SRL, SC VINARIA SA şi SC REAL R&D COMPANY SRL). În total, în perioada 2007 – 2015, cele trei societăţi ar fi fost creditate cu suma totală de 7.165.376 lei. 

Alte sume de bani obţinute prin valorificarea terenurilor au fost retrase în numerar din conturile bancare şi au rămas la dispoziţia membrilor grupului infracţional. 

Prin actele de abuz în serviciu descrise mai sus, inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena ar fi obţinut un folos necuvenit pentru membrii grupului infracţional constând în dreptul de proprietate asupra suprafeţei totale de 36,38 hectare cu o valoare de 15.800.726 euro (valoarea de piaţă în 2018). 
 
Din acest total, 21,16 hectare reprezintă terenuri pentru care statul român a fost deposedat în mod fraudulos şi abuziv (suprafeţe aflate în proprietatea privată a statului şi atribuite de inculpaţi unor persoane neîndreptăţite). 
 
”Ministerul Finanţelor se constituie parte civilă şi solicită următoarele: restituirea bunurilor în natură şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii constând în sechestru asupra unor suprafeţe de terenuri şi indisponibilizarea unor sume de bani identificate până în acest moment (peste 14 milioane de lei) aparţinând inculpaţilor. Instanţa de judecată este învestită să dispună asupra confiscării sumelor de bani încasate de inculpaţi prin vânzarea terenurilor obţinute prin săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată”, au mai precizat procurorii.  

Aceştia anunţă că faţă de mai multe persoane s-a dispus clasare, deoarece s-a constatat că nu sunt întrunite elementele pentru angajarea răspunderii penale (fie nu au săvârşit fapta cu vinovăţia prevăzută de lege, fie fapta nu este prevăzută de legea penală, fie s-a împlinit termenul de prescriere a faptei, fie a intervenit decesul). 

Fostul primar Maricuţa şi secretarul primăriei Elena Scumpu sunt vizaţi şi de alte dosare.  

DNA anunţa, în 2015, începerea urmăriri penale a lui Danie Maricuţa, la data respectivă primar în Şelimbăr.  

Procurorii au transmis atunci că vaoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro. 

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

A început Caravana ULBS. Liceenii au ocazia să fie studenți pentru o zi

Timp de trei zile, în Piața Mare din Sibiu, se desfășoară un eveniment special destinat elevilor de liceu, dar și viitorilor studenți de master. Caravana ULBS, organizată de Asociația Studenților în Psihologie Sibiu, în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga, își propune să ofere tinerilor informații cu privire la posibilitățile de studiu pe care le oferă universitatea, prin intermediul standurilor universitare, amplasate începând de astăzi, 10 mai și până vineri, 13 mai, în centrul Sibiului. 

Adela Liculescu, invitata săptămânii la Filarmonica de Stat Sibiu

Pianista Adela Liculescu, laureată a Concursului Internațional “George Enescu” 2021, va concerta împreună cu orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, joi, 12 mai, de la ora 19.00, la Sala Thalia.