Noul Muzeu Național de Istorie a Transilvaniei va fi construit la Florești, cu fonduri din PNRR

Data:

Secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Hegedüs Csilla, a declarat că a avut o discuție cu dr. Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), despre cea mai mare investiție din Transilvania din componenta turism și cultură, care se va implementa la Florești prin PNRR.

Cu o investiție estimată la peste 15 milioane de euro, noua clădire a complexului muzeal de la Florești va avea trei etaje, iar în total va ocupa 8.000 de mp. Vor fi amenajate și parcări dar și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale. Fondurile vor fi asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Hegedüs Csilla spune că, în prezent, muzeul deține un patrimoniu valoros, de peste 450.000 de bunuri culturale, care ilustrează istoria și civilizația Transilvaniei, bunuri cărora le va fi asigurată depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului muzeului, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, respectiv dezvoltarea unui centru al comunității.

”Este în interesul regiunii, este în interesul nostru, al tuturor, să creăm acest muzeu care va prezenta, în format fizic și digital, istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interacțiune și conviețuire.”, a declarat Hegedüs Csilla

Comuna Florești nu are, deocamdată, un spațiu comunitar, unde localnicii să se poată relaxa și să organizeze evenimente, spune secretarul de stat care adaugă că speră ca proiectul ”să nu fie împiedicat multă vreme de consilierii USR din Florești”.

Sursa foto: Facebook Hegedüs Csilla

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

În weekend a avut loc Festivalului corurilor de copii și tineret „Timotei Popovici”

Evenimentul a avut loc la Palatul Cultural și a debutat cu o triplă lansare de carte: primul volum intitulat „Episcopii Caransebeșului și muzica”, sub condeiul domnului prof. univ. dr. Dumitru Jompan și sub tiparul Editurii Episcopiei Caransebeșului, „Cercetări și studii: etno-muzicologie, bizantinologie și etnologie”, nr. 5/2022, sub condeiul prof. univ. dr. habil.

24 de lucrări ale artistului Aurel Sârbu, vernisate în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

Expoziția reunește lucrări reprezentative pentru activitatea de peste 30 de ani a pictorului, a căror tematică a fost inspirată de poezia și filosofia lui Lucian Blaga, precum și de lumea satului românesc.