Tradițiile bănățene, păstrate în „Lada cu Zestre”, festivalul care stimulează comunitățile locale să-și prețuiască identitatea distinctă

Data:

Centrul de Cultura și Artă al Județului Timiș organizează cea de-a XV-a editie a festivalului-concurs ”Lada cu Zestre”, prilej fericit de a redescoperi tradițiile bănățene.

Festivalul stimulează comunitățile locale să-și prețuiască identitatea distinctă, să-și susțină talentele locale, formațiile artistice, creatorii populari, să-și scoată la lumină veșminte  și unelte, rețete și secrete ale locului.

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului – Concurs Lada cu Zestre va începe sâmbătă, 2 aprilie 2022, la ora 14, la Ghiroda (sat Giarmata Vii). Vor participa artiști, formații, creatori și colecționari ai comunităților din Remetea Mare, Dudeștii Noi, Dudeștii Vechi, Parța, Făget și Ghiroda. Din ”lada cu zestre” a județului Timiș, publicul se va bucura de  jocuri și cântece autentice bănățene, grai bănățean, meșteșuguri, artă populară și expoziții de gastronomie tradițională bănățeană.

”Asta-i nana de la Brebu,” ”Mi-s fată de la Făget,” ”Bate vânte, bate” sunt câteva din cântecele care fac parte din repertoriul cu care concurenții s-au înscris. Veți putea urmări în spectacol grupuri de dubași din Făget, Povergina, Begheiul Mic care vor aduce în atenția publicului frumusețea tradițiilor din zona etnografică a Făgetului. Meșteri olari și sculptori în lemn vor prezenta la Giarmata o expoziție de artă bănățeană. Gospodine iscusite vor dezvălui  rețete vechi, moștenite de la bunici și străbunici, printre care regăsim rulouri pe tuleu, plăcintă cu nucă și ludaie, răcituri de post, plăcintă cu cartofi, păsulă zdrobită cu ulei de ludaie, papanași și multe alte bunătăți din delicioasa  bucătărie bănățeană.

Duminică, 3 aprilie 2022, la ora 14, la Giarmata, Festivalul – Concurs Lada cu Zestre continuă cu localitățile Checea, Voiteg și Giarmata. Banatul multietnic în tot ce are el mai frumos va fi reprezentat de jocuri și cântece maghiare, germane, croate și rrome, precum și de expoziții de artă și gastronomie tradițională. Jocurile croaților din Checea (turopolsjski drmeș), precum și dansuri tradiționale maghiare, rrome alături de jocurile din Pusta Banatului vor întregi tabloul Banatului multietnic în care multiculturalitatea este o marcă identitară și comunitară.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

The Carnival în Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara devine gazda unui eveniment care aduce laolaltă muzica anilor 1990 şi 2000, gastronomia şi divertismentul, în cadrul The Carnival, care se va desfăşura în perioada 20 - 22 mai.

Universitatea Politehnica Timișoara a inaugurat primul laborator 5G Nokia

În cadrul parteneriatului strategic dintre Nokia și UPT, început acum mai bine de 30 de ani, prioritățile au fost permanent sprijinirea învățământului și cercetării avansate în domeniul tehnic și o mai bună integrare între mediul academic și mediul de afaceri.

Lucrări ale unor fotografi şi cineaşti maghiari, prezentate la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Expoziţia va fi deschisă până la data de 5 iunie şi prezintă lucrări care provin din expoziţiile “Fotografii ale unor artişti plastici” şi “Fotografii ale unor cineaşti”, expuse anterior la Muzeul de Artă Contemporană (Műcsarnok) din Budapesta.