Mircea Geoană: Războiul din Ucraina va mai dura. Se anticipează o intensificare a conflagraţiei

Data:

Războiul din Ucraina va mai dura şi se anticipează o intensificare a conflagraţiei pe flancul estic al Alianţei, a declarat, duminică, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Noi încurajăm o soluţionare politică, cerem Federaţiei Ruse să încheie neîntârziat acest război inuman şi ilogic, să îşi retragă forţele şi să intre de o manieră onestă în negocieri diplomatice cu Ucraina. Din păcate, ceea ce vedem pe teren nu indică acest lucru, există o formă de regrupare a forţelor ruseşti în zona de nord, în zona Kievului, o consideram mai degrabă o repliere tactică din dorinţa de a-şi completa pierderile masive pe care le-au suferit şi pentru a fixa forţele ucrainene în jurul capitalei Kiev”, a afirmat Geoană, care a participat la o ceremonie de celebrare a Zilei NATO în România, care a avut loc, duminică, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

Geoană a mai spus că se anticipează, de asemenea, o intensificare a războiului pe flancul estic şi în sud, „ceea ce face ca deocamdată să nu întrezărim condiţii reunite pentru o soluţionare politică”

Estimarea noastră este că acest conflict va mai dura

Potrivit oficialului, nu există riscuri iminente privind folosirea armelor chimice sau nucleare de către Rusia, informează Agerpres.

„Nu vedem riscuri iminente cu privire la intenţia Federaţiei Ruse de a utiliza arme chimice sau nucleare, dar ceea ce am văzut în practica Federaţiei Ruse, inclusiv în comunicarea sa strategică în anii precendenţi, (…) indică faptul că acest lucru nu este imposibil. De aceea, mai degrabă preferăm să comunicăm public şi strategic şi cu dorinţa de a descuraja Federaţia Rusă să utilizeze astfel de armamente”, a precizat Mircea Geoană

Geoană: România este matură, influentă şi respectată în NATO
Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că, la Madrid, liderii Alianţei vor adopta decizii cu privire la o prezenţă „şi mai robustă, pe baze permanente” de forţe pe întreg flancul estic al Alianţei.

În acelaşi timp, Geoană a spus că România este matură, influentă şi respectată în NATO, iar întreg spaţiul transatlantic este vigilent, coerent şi pregătit să facă faţă oricăror provocări.

„Integrarea completă, profundă a României în NATO se petrece în aceste momente dramatice şi din punct de vedere militar şi strategic nu va mai fi o diferenţă calitativă între aliaţii din vestul şi cei din estul Europei. Suntem NATO. Întreg spaţiul transatlantic este vigilent, coerent şi pregătit să facă faţă oricăror provocări”, a declarat Mircea Geoană

„În urmă cu câteva zile am sărbătorit 18 ani de când ţara noastră, împreună cu alte şase naţiuni astăzi aliate, am aderat la NATO. (…) România şi noii aliaţi sunt astăzi la adevărata lor maturitate strategică, politică”, a mai spus secretarul general adjunct al Alianţei.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

128 de case tradiționale, reabilitate cu 9 milioane de euro, bani de la PNRR

128 de case tradiționale din toată România urmează să fie reabilitate prin PNRR, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro

Reprezentanți ai autorităților publice și ai furnizorilor privați de soluții pentru administrația publică sunt așteptați la conferința Smart Communities

Evenimentul face parte din seria Dezbaterilor Smart City (14 ediții organizate până acum), inițiate și moderate de Marius Bostan antreprenor, expert în dezvoltare locală, fost Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Ministrul Eduard Novak, moment stânjenitor la TV. Ce a făcut când a fost rugat să spună versurile imnului național

Invitat la emisiunea „Selectiv” de la postul B1 TV, pentru a comenta scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață, Eduard Novak, ministrul sportului, a refuzat să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”.