Zelenski: Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei

Data:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, la CBS News, că nu poate avea o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin atât timp cât bombardamentele continuă.

Întrebat dacă ar accepta orice mai puţin decât retragerea completă a trupelor Rusiei de pe tot teritoriul Ucrainei, în contextul în care Rusia pare să fie foarte interesată de estul Ucrainei bogat în resurse, ar Zelenski a răspuns: “Este condiţia minimă cu care trebuie să începem înlăturarea ocupaţiei. Ar trebui să fie o retragere de sută la sută a trupelor la frontierele care existau înainte de 24 februarie, cel puţin. Asta ne-ar face cel puţin să începem să discutăm despre chestiuni despre cum vom continua să trăim după asta. Avem un dialog cu ei. Nu putem avea o întâlnire când bombardamentele continuă. Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei”.

Volodimir Zelenski a precizat şi ce va discuta cu Putin după încheierea conflictului. “Dacă au această abordare că el ia deciziile acestea autoritare, de ce ne trebuie această vărsare de sânge, această dramă? Să stăm la masă noi doi. Vom discuta la un moment dat, când se va încheia războiul, şi vom discuta despre garanţiile de secutitate şi despre statutul neutru, încă cu menţinerea suveranităţii, a armatei noastre puternice. Şi dacă acea înţelegere va fi încălcată, avem nevoie să avem posibilitatea de a ne apăra. După ce discutăm asta, atunci toate trupele teebuie să fie retrase. După ce se vor retragem atunci putem sta la masă cu ţările şi acestea vor acţiona ca garanţi ai securităţii”.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Rusia a lansat bombe cu fosfor ca răspuns la victoria Ucrainei la Eurovision

Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision.

Ministerul rus de Externe: Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina

Alexei Zaitsev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat reporterilor că Rusia nu va folosit armele nucleare în cadrul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” în Ucraina, un risc pe care oficialii occidentali l-au discutat public în repetate rânduri.